Dvořák o Prigožinově vzpouře: Dobře připravený scénář a komedie. Z výsledků mě ale mrazí

Martin Dvořák v Partii (25. 6. 2023)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 25.6.2023

Vzpoura soukromé žoldnéřské Vagnerovy skupiny vypadala jako dobře připravený scénář. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Podle něj je velmi zvláštní, že se žoldnéři dostali tak hluboko na ruské území bez větších vojenských střetů. Celé povstání měl navíc ukončit jeden telefonát.

Ministr a diplomat Martin Dvořák tvrdí, že se při vzpouře předáka Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina jednalo pouze o hru. „Pojmenoval jsem si to ‚komedie finita‘ – byl to velmi dobře připravený scénář, jak se dostali k Moskvě bez výstřelu, až po údajný telefonát,“ řekl Dvořák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí nám půl milionu uprchlíků, zuří Dostálová. S Okamurou tepala vládu za migrační pakt

Podle něj je pouze spekulací, jakým směrem se měla tato hra ubírat. „Cítím ale mrazení z toho, že celým výsledkem operace bude, že se 25 tisíc žoldáků přemístí do Běloruska, a tím pádem i blíže ke Kyjevu. Ač si můžeme myslet cokoliv, chování Prigožina je nevysvětlitelné,“ dodal Dvořák.

Zároveň hájil vládu Petra Fialy (ODS). Podle něj se ukazuje, že má kabinet pevné zásady a má jasno, kdo je agresor a kdo oběť. „S tím se nedá nic dělat a já si myslím, že je povinností všech demokratických zemí Ukrajincům v jejich boji pomáhat. A jakou metodu, formu si kdo k té podpoře zvolí, bych úplně v tuhle chvíli nepovažoval za zásadní. Důležitý je zásadní vzkaz, že podporujeme, pomáháme a fandíme Ukrajině proti agresi z Ruska,“ zdůraznil ministr pro evropské záležitosti.

Prigožin ponížil ruské velení, tvrdí Hrnčíř

Povstání vagnerovců bylo tématem také v druhé části pořadu Partie. Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) se ukázalo, že předák soukromé žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin je silnější, než se zdálo. „Je to ukázka jeho síly. Měl detailní informace, že se na něj připravuje zatykač. Není to důvěryhodné a sledujeme trochu divadlo,“ řekl Zdechovský.

Opoziční poslanec hnutí SPD Jan Hrnčíř uvedl, že Prigožin ponížil ruské velení armády. „Chtěl ukázat, že má vliv a je nutné se ho bát. Vycenil zuby. Byl to políček až do Kremlu,“ prohlásil Hrnčíř.

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja dodal, že v Rusku je zjevný střet oligarchů a celá země se zmítá v chaosu. „Režim Vladimira Putina se postupně rozpadá, armáda je neakceschopná a má ztráty,“ uvedl Kolaja s tím, že je to dobrá zpráva pro ukrajinské obránce.

Tagy: