Vondráček k migraci: Rakušan nás zaprodal, zastavilo se mi srdce. To je fuj, opáčil Dvořák

Martin Dvořák v Partii (25. 6. 2023)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 25.6.2023

Do ostré výměny názorů se dostali ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a opoziční poslanec Radek Vondráček (ANO). Jablkem sváru se stal migrační pakt. Vondráček obvinil ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že zaprodal Českou republiku a omezil její suverenitu. S jeho slovy nesouhlasil ministr Dvořák, podle něhož ostrá kritika o migračním paktu hraje „na spodní struny lidské psychiky“.

Vondráček se v pořadu Partie Terezie Tománkové rozčílil, když hovořil o tématu unijního paktu, který opozice velmi tvrdě kritizuje. „Zastavilo se mi srdce, když jsem se dozvěděl o této dohodě. Rakušan zaprodal Českou republiku. Vše se událo na srazu ministrů vnitra EU, tam se to ale nemá řešit. Rakušan tím ohrozil naši suverenitu. Navíc tím popřel předchozí vlády, které se snažily o opak. Neměl k tomu mandát,“ řekl Vondráček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí nám půl milionu uprchlíků, zuří Dostálová. S Okamurou tepala vládu za migrační pakt

Podle něj by měla být solidarita na straně jednotlivých zemí. „Kvóta ohledně migrantů v paktu je, budeme za ně muset zaplatit v případě odmítnutí výpalné. Rakušana neobhájíte, překročil všechny meze,“ kritizoval Vondráček ministra vnitra.

Zároveň vyzval předsedu vlády Petra Fialu (ODS), aby se snažil dohodu zvrátit. „Ve středu přijde pan premiér na výbor pro evropské záležitosti. Ve čtvrtek a v pátek jede na Evropskou radu do Bruselu. Fiala má ale problém, protože on by musel popřít vlastního ministra. Ale ať tam řekne, že je to věc bezpečnosti, že se o tom má jednat jen mezi premiéry,“ dodal Vondráček.

S opoziční kritikou nesouhlasí ministr Martin Dvořák. Podle něj Vít Rakušan nevyjednal nic nového, co by neschválila už dřívější vláda Andreje Babiše (ANO). „Nepřinesl nic, co by bylo v rozporu. Vykřikování, že otevíráme dveře migrantům nebo že miliony migrantů budou znásilňovat muže a ženy, to je zase jen snaha vnášet sem rozkol,“ řekl Dvořák. „Ministr měl mandát vlády a parlamentu. Jeho napadání, že měl zradit zemi, je prostě fuj,“ zdůraznil.

Podle něj je napadání migrační dohody bezpředmětné a kritika ministra Rakušana nemístná. „Nechápu ten křik o tom, že bychom někoho zradili. Je to farizejské, podlé a nečestné hraní na spodní struny lidské psychiky,“ vmetl Dvořák Vondráčkovi.

Dvořák dohodu obhajoval s tím, že je pro Českou republiku naopak výhodná. Brání totiž například přijímání uprchlíků ze zemí, se kterými nemáme dobré vztahy. „Já chápu, že jste právník zaměřený spíše na lichvu. Vy zjevně netušíte, jak to na evropské půdě běží a jak Evropská unie může rozhodovat,“ zdůraznil Dvořák.

Tagy: