Válku odsuzujeme, nejsme proruští, říká Konečná. Jak podle ní konflikt dopadne?

Kateřina Konečná ve speciálním vydání 360°

360° Soukromí politiků (718)

Komunistická strana Čech a Moravy není proruskou stranou a invazi na Ukrajinu odsuzuje. V letním speciálu pořadu 360° to prohlásila šéfka KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. Zároveň však kritizuje českou vládu za to, že Ukrajině posílá dodávky zbraní. Tím podle ní pouze eskaluje současný konflikt.

Konečná ve vysílání prohlásila, že její KSČM „není proruská“ a válku na Ukrajině odmítá. „Distancujeme se jakkoliv od toho, jak nám někteří říkají, že jsme proruští nebo něco podobného. My odmítáme tuto válku stejně, jako jsme odmítali všechny ostatní války za 32 let, na kterých se Česká republika více či méně podílela,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS šéfka komunistů.

Zároveň však tvrdí, že ze strany Evropské unie nepřichází žádná iniciativa konflikt ukončit, přestože si s ruským prezidentem Vladimirem Putinem například pravidelně volá jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Ten si podle ní aktuálně de facto drží pozici nejvlivnějšího evropského politika.

Konečná předpověděla, že válka skončí dohodou, ale nikoliv jen mezi Ruskem a Ukrajinou. „Paradoxně si u této války nemyslím, že to bude dohoda čistě mezi Ukrajinou a Ruskem. Musí to být dohoda mezi USA, Evropskou unií, Ukrajinou, Ruskem a troufnu si říct i Čínou. Pokud tam nebudou ti velcí hráči hrát svou roli, tak to prostě bude dohoda, která v podstatě nemusí platit déle než pár hodin, a to by byla velká chyba,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Konečná. Dodala, že i přes odpor řady západních politiků a veřejnosti bude nutné jednat přímo s Putinem.

Šéfka tuzemských komunistů se ovšem na druhou stranu staví proti tomu, aby Česká republika dodávala na Ukrajinu zbraně. „My jsme od začátku říkali, že dodávky zbraní nejsou řešením válečných konfliktů a trváme si na tom. Myslím, že to dokazuje i řada ekonomů a zahraničních politologů z celého světa, včetně Spojených států amerických, kteří tvrdí, že dodávky zbraní konflikty pouze eskalují. My jsme od začátku říkali, že odsuzujeme konflikt na Ukrajině, odsuzujeme to, co Ruská federace udělala, ale zároveň odsuzujeme českou vládu za to, že tam ty dodávky zbraní posílá,“ prohlásila dále Konečná.

„Vláda nic nedělá“

Konečná kritizuje současný vládní kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) za nečinnost navzdory krizi s cenami energií či pohonných hmot. „Vláda ani ohledně energií, kde by něco dělat mohla, ani v rámci toho hypotečního trhu prostě nic nedělá,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS šéfka KSČM.

Krize se prohloubila kvůli invazi na Ukrajinu. Podle Konečné si ostatní vlády zemí Evropské unie vedou lépe než ta česká, protože přistupují k různým plošným opatřením. Zmiňuje například zastropování cen energií či benzínu, příspěvky pro lidi jezdící hromadnou dopravou či pomoc zemědělcům. „My jsme v celé té krizi nesáhli například na supermarkety, ty nám dál vesele vydělávají,“ řekla Konečná v letním speciálu 360°.

Podle ní by vláda měla přistoupit k opatření typu zastropování cen jako jinde v zahraničí, například ve Francii. Česká vláda podle ní nechává napospas i střední třídu. „Ve chvíli, kdy 60 procent lidí podle statistik chudne, tak jestli je cílem této vlády likvidace střední třídy, je to samozřejmě její věc. Možná to mohla říct ve volebním programu,“ prohlásila komunistická europoslankyně.

Jen žádná planá gesta

Česká republika nedávno také převzala předsednictví v čele Rady Evropské unie. Při posledním předsednictví v roce 2009 přitom tehdejší vláda Mirka Topolánka padla a podle Konečné tato vzpomínka mezi europoslanci nadále rezonuje.

„Připomenou vám to vždycky všichni, že jenom Češi si uměli shodit vládu v době předsednictví. Jenom Češi tvrdili, jak to Evropě osladí a pak nevěděli, jak z toho,“ řekla v letním speciálu 360° Konečná.

Ohledně českého předsednictví by byla ráda, aby nebyla plná planých politických gest a memorand. Už nyní jí vadí, že se všechno bude točit kolem Ukrajiny, jak tvrdí. „Vláda má sedm měsíců jedno jediné téma, a tím je Ukrajina. Já to nechci zpochybňovat, válka je blízko, ti uprchlíci tady jsou, ale nemůže to být argument, proč se vykašlat na vlastní občany i na české předsednictví,“ dodala europoslankyně.

Tagy: