Velké setkání na hradě Windsor: Královna Alžběta II. poprvé viděla pravnučku Lilibet

Královna Alžběta II. se na balkoně objevila ve světle modrém kostýmku s jako vždy elegantním kloboukem.

Druhý den oslav platinového jubilea v Británii

Pravnučce britské královny Alžběty II. Lilibet je už rok, ale se svou prababičkou se poprvé setkala až nyní. Podle webu Daily Mail se sešly na hradě Windsor, kde panovnice přijala rodinu prince Harryho. Královna se tak teprve podruhé setkala i s nejstarším dítětem prince a vévodkyně Meghan Archiem.

Se svou prababičkou se Lilibet setkala krátce poté, co s rodiči a bratrem dorazila do Velké Británie z USA, kde v současnosti rodina žije. Lilibet v sobotu zároveň slaví své první narozeniny. Na Twitteru jí tak popřáli například i princ William a jeho manželka Kate. Podle Daily Mail se pravděpodobně s vnoučaty Lilibet a Archiem setká i princ Charles.

Dcera Harryho a Meghan byla, podle některých kontroverzně, pojmenována královninou přezdívkou z dětství. Přezdívky prý hojně využíval i královnin manžel princ Philip.

Proslovy chystá Charles i William

V Británii se nyní odehrávají velkolepé oslavy výročí nástupu Alžběty II. na trůn. Sobotou Spojené království vstoupilo do třetího dne čtyřdenních oslav 70 let panovnice na trůnu, hlavní událostí soboty je velký večerní koncert u Buckinghamského paláce v Londýně.

Vystoupí hvězdy světové populární hudby jako americké zpěvačky Alicia Keys a Diana Rossová nebo britské skupiny Duran Duran a Queen, jejíž kytarista Brian May při oslavách jubilea v roce 2002 ze střechy paláce zahrál rockovou verzi britské hymny God Save the Queen.

Vlastní proslovy z koncertního pódia chystají nejstarší syn královny princ Charles a její vnuk princ William, kteří promluví každý zvlášť ke zhruba 22 tisícům přítomných diváků, uvedla britská média.

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí britskou panovnicí, ale současně i nejstarším vládnoucím panovníkem na světě. Za dobu své vlády zažila 14 premiérů a navštívila přes 100 zemí.

Tagy: