Konferenční liga: Slavii čekají bitvy na východě Evropy, Slovácko má atraktivní los

V červnu druhý ročník fotbalové Evropské konferenční ligy doputuje do finále v Praze. Závěrečná bitva na české půdě se může týkat i dvou domácích mančaftů – Slavie a Slovácka, které do skupiny pohárů postoupilo vůbec poprvé v historii. Los v Istanbulu rozhodl o tom, že „sešívaní“ ve skupině G narazí na rumunskou CFR Kluž, turecký Sivasspor a kosovské Ballkani. Tým z Uherského Hradiště se dostal do „déčka“ k srbskému Partizanu, německému Kolínu a francouzskému Nice.

Zajímavé je, že českým týmům soupeře z osudí vybíral i bývalý reprezentant a odchovanec Slavie Vladimír Šmicer.

Skupiny začnou 8. září a vyvrcholí šestým kolem 3. listopadu. Do osmifinále přímo postoupí jen týmy na prvních místech, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích příčkách v Evropské lize.

Finále bude 7. června příštího roku hostit stadion pražské Slavie v Edenu. Červenobílí na jaře v prvním ročníku Konferenční ligy došli do čtvrtfinále, kde vypadli s pozdějším finalistou Feyenoordem Rotterdam.

Setkání s Kluží po třech letech

Slavia prošla do skupiny přes tři předkola, postupně vyřadila gibraltarský St Joseph's, Panathinaikos Atény a Čenstochovou, kterou ve čtvrtek v domácí odvetě 4. předkola udolala 2:0 po prodloužení. Sešívaní si na evropské scéně zahrají skupinu pošesté za sebou.

Slovácko prošlo do hlavní fáze poprvé. Úřadující vítěz domácího poháru nejprve ve 3. předkole Evropské ligy vypadl s Fenerbahce Istanbul, ale v play-off Konferenční ligy po dvou vítězstvích vyřadil AIK Stockholm.

Slavia měla třetí nejvyšší koeficient ze všech 32 účastníků skupin a při losu byla nasazena v nejlepším ze čtyř košů.

Devětačtyřicetiletý Šmicer nejprve červenobílým vylosoval Kluž. Vítěz posledních pěti ročníků rumunské nejvyšší soutěže přešel do Konferenční ligy poté, co hned v úvodním předkole Ligy mistrů nečekaně vypadl s Pjunikem Jerevan. Poté Kluž zdolala tři soupeře v kvalifikaci Konferenční ligy, v play-off postoupila přes Maribor. Slávisté si s rumunským klubem zahráli v létě 2019 o Ligu mistrů a v obou zápasech závěrečného předkola zvítězili 1:0.

Ze třetího koše připadl Pražanům vítěz Tureckého poháru Sivasspor, který do Konferenční ligy „spadl“ poté, co v play-off Evropské ligy nestačil na Malmö. Na závěr pak Šmicer slávistům přiřadil Ballkani. Na evropské scéně takřka neznámý tým, jenž po vypadnutí v úvodním předkole Ligy mistrů, stejně jako Kluž, přešel přes tři předkola Konferenční ligy a jako první kosovský klub v historii si zahraje v pohárech skupinu.

Slovácko bylo na rozdíl od Slavie v nejhorším koši a los mu přisoudil jednu z nejtěžších skupin. Tým z Uherského Hradiště narazí na dva zástupce z pěti největších evropských lig. Svěřenci trenéra Martina Svědíka si zahrají s Kolínem nad Rýnem, který se kvalifikoval do pohárů díky sedmému místu v minulé sezoně německé ligy.

Nice prošlo na evropskou scénu z páté příčky ve francouzské lize. Předloni se utkalo se Slavií, s níž dvakrát prohrálo v Evropské lize. Z nejlepšího koše má Slovácko Partizan Bělehrad. Srbský vicemistr letos na jaře na úvod vyřazovací fáze Konferenční ligy po dvou vítězstvích přešel přes Spartu, naopak v roce 2018 v Evropské lize vypadl s Plzní.

Tagy:
los SK Slavia Praha fotbal sport Evropská konferenční liga CFR Kluž 1.FC Slovácko OGC Nice FK Partizan Istanbul Sivasspor Ballkani 1. FC Kolín