Straka k tragickému startu Bayeru: Schickovi by stačil šmudlák, pro Hložka je to drsné

Eine Katastrophe. Fotbalisté německého Bayeru Leverkusen za sebou mají tragický vstup do sezony. Zmar se týká i českých hráčů – osvědčeného Patrika Schicka a nováčka Adama Hložka. „Nikdo nepočítal s tím, že budou mít po třech zápasech nula bodů a skóre 1:6,“ říká pro CNN Prima NEWS expert František Straka.

Předzvěstí toho, co přijde, bylo už červencové vystoupení v německém poháru – DFB Pokalu. Třetiligový Elversberg ponížil Leverkusen a velmi včasně ho vyřadil po výsledku 3:4.

Hlavním centrem pozornosti se ale stala bundesliga. Tu posledně Bayer zakončil na třetím místě a zajistil si Ligu mistrů. Po třech kolech sezony 2022–2023 a pohárovém krachu se dá říct: „Co takový tým bude dělat v nejprestižnější klubové soutěži?“ S nulovým ziskem bodů se topí na předposlední 17. příčce. Níže je jen Bochum, a to jen proto, že v neděli schytala od Bayernu Mnichov výprask 0:7.

To, že Bavoři nebudou Bochum nijak šetřit, se dalo čekat. Ale sobotní domácí prohra 0:3 Leverkusenu s Hoffenheimem? Velký šok.

„Bayer tápe. A hodně mě to překvapuje. Byl jsem sám zvědavý na reakci, která bude následovat po tom, co dostal čtyři góly v poháru od Elversbergu. V podstatě všichni byli v klidu. Pravda, to se zkrátka může stát. Nicméně zřejmě to poukazovalo na fakt, že je něco špatně. A i teď je vidět, že obrana Leverkusenu není tak pevná, jako byla v minulém ročníku. Další věcí je špatná produktivita – ta křičí na všechny strany,“ komentuje pro CNN Prima NEWS trenér a expert na německý fotbal František Straka.

S nadsázkou se dá říct, že oficiální název klubu – Bayer 04 Leverkusen – dokonale odráží začátek sezony. Čtyři zápasy, nula výher. Kromě Elversbergu a Hoffenheimu za tuto bilanci může neúspěch s Borussií Dortmund (0:1) a nezdar proti Augsburgu (1:2). Už předchozí víkend se psalo o tom, že tak špatný start tým z města nad Rýnem nepamatuje. A teď se bída umocnila.

Schickovi chybí servis

„Kudy dál?“ ptá se Straka ohledně dalšího směřování Bayeru. „Poslední zápas s Hoffenheimem neměl tempo. Respektive měl, ale jen ze strany Hoffenheimu. Celkem mě zaskočilo, že Bayer nenasadil žádný větší presink. Nesnažil se dostat soupeře pod tlak. Působil pomale a tápavě, protiútoky se nedařily,“ hodnotí bývalý kouč Slavie, Sparty a mnoha dalších českých mančaftů, který je mimochodem velkým fanouškem zmiňovaného mnichovského Bayernu.

„V minulé sezoně měl Patrik Schick velmi dobrý servis. Ten mi teď chybí,“ zmiňuje Straka jméno českého útočníka, který poslední bundesligový ročník končil s 24 brankami. Jen Robert Lewandowski – který už nyní nedává góly za Bayern, ale za Barcelonu – měl více. „Je pravda, že všichni hráči v Německu, kteří budou hrát proti Leverkusenu, ví, že tam Patrik vepředu číhá. A budou se na něj zaměřovat. Ale pořád servis chybí. Velký problém je, že kvůli vážnému zranění kolene schází Florian Wirtz. Opravdu rozdílový hráč, který dokázal vytvářet i proměňovat šance,“ pokračuje trenér, který kariéru na střídačce začínal v německém Wuppertaleru.

Podle něj jsou aktuálně nebezpeční jen dva hráči – právě Schick a křídelník Moussa Diaby. „U ostatních je to spíš o náhodě, čímž nechci nikam směřovat,“ konstatuje Straka. Dvacetiletý novic Adam Hložek, jenž do Leverkusenu přišel před sezonou ze Sparty za 18 milionů eur (přibližně 443 milionů korun), prý potřebuje čas.

„Adam si musí zvyknout na situaci, jaká je. A není to novinka jen pro něj. Nikdo nepočítal s tím, že budou mít po třech zápasech nula bodů a skóre 1:6. Je to drsné. Adamovi by se jistě při adaptaci dýchalo lépe, kdyby vyhrávali. Zažívá dost zvláštní chvíle. Na druhou stranu teď pořádně ví, co je to bundesliga. Otázkou je, jestli má hrát na křídle, kde nyní hrál, nebo by mu víc seděla pozice podhroťáka,“ přemítá Straka.

A ke zkušenějšímu českému parťákovi Hložka poznamenává: „Kdyby se Patrik trefil, psychika hráče, na kterého mančaft totálně spoléhá, by šla nahoru. V opačném případě přichází nervozita. Do nějakých šancí se dostal, ale bohužel je nedokázal proměnit. Přeju si, ať dá nějakého šmudláka, hlavně, aby to tam padlo. Pak se uleví všem, zvednou se,“ říká trenér k tomu, že premiérový Schickův gól v aktuálním ročníku bundesligy nemusí být krásný.

Nikdo nepočítal s tím, že budou mít po třech zápasech nula bodů a skóre 1:6. Je to drsné. Adamovi by se jistě při adaptaci dýchalo lépe, kdyby vyhrávali. Zažívá dost zvláštní chvíle.

Zatím se nehovoří o brankách tahouna české reprezentace, nýbrž spíše o tom, že se začíná viklat židle pod švýcarským koučem „Die Werkself“ Gerardem Seoanem. „Čelí nyní obrovskému tlaku. Není to o tom, že třeba hrajete dobře a nedáváte góly. Vše se měří podle výsledků. A když se navíc nedaří ani herně… Vyplouvají určité otazníky. Teď se ukáže, jestli dokáže s mužstvem pracovat, znovu ho nakopnout. A hlavně zbavit psychické deky. Musí být dobrým psychologem,“ uzavírá Straka.

Jestli Seoane dokáže tým v krizi ukočírovat, nebo bude drcený ještě větším tlakem, ukáže další kolo německé elitní soutěže, kdy Leverkusen cestuje do Mohuče.

Tagy:
Bundesliga František Straka fotbal sport Adam Hložek Gerardo Seoane Bayer 04 Leverkusen Florian Wirtz Patrik Schick Moussa Diaby