Guvernér udělil milost vrahovi demonstranta Black Lives Matter. Výsměch, zuří prokurátor

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k 25 letům vězení za to, že v červenci 2020 zastřelil účastníka demonstrace Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Demonstrace byla součástí celostátních protestů proti policejní brutalitě a rasovým předsudkům v důsledku zabití černocha Georgeho Floyda policisty v Minneapolisu, uvedly tiskové agentury i zpravodajství CNN. Republikánský texaský guvernér Abbott již dříve uvedl, že Danielu Perrymu udělí milost, jakmile bude mít oficiální žádost na stole.

Perry, který byl poddůstojníkem americké armády, si v Austinu přivydělával jako řidič taxislužby Uber, když zajel do ulice, kterou pochodovali demonstranti. Demonstrant Garrett Foster se přiblížil k autu s puškou. Perry jej zastřelil, připomíná web BBC News. Perry se u soudu hájil, že konal v sebeobraně, ale porota jej loni v dubnu jednomyslně shledala vinným a o měsíc později byl odsouzen na 25 let do vězení. Foster, který dříve sloužil u amerického vojenského letectva, byl běloch, stejně jako Perry.

ČTĚTE TAKÉ: Copperfield měl při kouzlení sexuálně zneužít 16 žen. Nyní popsaly zkušenosti se slavným mágem

Abbott ohlásil udělení milosti jen pár minut poté, co texaský výbor pro omilostnění a podmínečné propuštění oznámil, že jednomyslně doporučuje, aby byl Daniel Perry omilostněn a aby mu byla obnovena práva na střelné zbraně, napsala agentura AP.

„Texas má jeden z nejsilnějších zákonů zaručujících právo na sebeobranu, který nemůže zrušit porota ani progresivní okresní prokurátor,“ prohlásil Abbott.

Guvernér by se měl stydět, zlobí se prokurátor

Okresní prokurátor okresu Travis José Garza označil guvernérovu milost za „výsměch našemu právnímu systému“.

„Výbor a guvernér dali své politice přednost před spravedlností,“ řekl Garza podle AP. „Měli by se stydět. Jejich činy jsou v rozporu se zákonem a ukazují, že v tomto státě existují dvě třídy lidí – na některých životech záleží a na některých ne. Poslali zprávu rodině Garretta Fostera, jeho partnerce a naší komunitě, že na jeho životě nezáleží,“ dodal.

Fosterova bývalá snoubenka Whitney Mitchellová ve čtvrtečním prohlášení uvedla, že je „touto bezprávností zdrcena“, uvedlo zpravodajství CNN.

Abbott podle AP naléhal na přezkoumání Perryho případu pod tlakem bývalé hvězdy televize Fox News Tuckera Carlsona, který po Perryho odsouzení žádal v celostátní televizi od guvernéra, aby zasáhl.

Perry byl odsouzen poté, co žalobci využili jeho vyjádření na sociálních sítích a v textových zprávách, aby ho vykreslili jako rasistu, který se může znovu dopustit násilí. Žalobci tvrdili, že Perry mohl z místa odjet, aniž by zahájil palbu, a svědci vypovídali, že nikdy neviděli Fostera zvedat zbraň. Naopak obhájci tvrdili, že Foster zvedl pušku a že Perry neměl jinou možnost než střílet. Sám Perry před soudem nevypovídal a porotci se dva dny radili, než ho uznali vinným. Perry sloužil v armádě více než deset let. Soudní psycholog u soudu vypověděl, že Perry má posttraumatickou stresovou poruchu z nasazení v Afghánistánu a z toho, že byl jako dítě šikanován, dodala AP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policista, který zaklekl dívku v Praze, odevzdal odznak. Za tvrdý útok mu hrozí i další trest

Tagy: