Kopání děr pro rakve je jako posilovna, říká hrobník. Prozradil, kolik pobírá plat na hřbitově

Hrobník Adam Vokáč

Tvrdá práce hrobníka

Na hřbitovech je v těchto dnech rušno, protože se blíží Dušičky. Pro Prahu to o víkendu platilo dvojnásob – konal se zde totiž vůbec první den otevřených dveří. Lidé si mohli vyzkoušet třeba kopání hrobů a dozvědět se víc o práci hrobníka. Ten se rozpovídal i o tom, kolik děr do země ročně vykope a jaké peníze za to dostává.

Hrobař a správce Lučního hřbitova v pražských Ďáblicích Adam Vokáč dříve pracoval v kanceláři. Po čase ale začal toužit po zaměstnání, které je více kreativní a jak on sám říká – tvůrčí. Rozhodl se stát hrobařem. „Lákalo mě to. Zároveň je to taková posilovna a člověk se cítí silný a zdravý,“ popsal pro CNN Prima NEWS své zaměstnání Vokáč.

ČTĚTE TAKÉ: Vyfoťte si hrob, vyzývá policie před Dušičkami. Zloději na hřbitovech kradou svíčky i věnce

Pokud by si ale někdo myslel, že hrobník „jen kope hroby“, je na omylu. Tato práce vyžaduje daleko víc. Například znalost zákona o pohřebnictví nebo údržbu místa, včetně základních kamenických prací. „To kopání hrobů už není tolik obvyklé, ale myslím, že to je pořád ta hlavní činnost, se kterou si lidé hrobníka spojí. Ale už to bývá spíše vzácnost,“ uvedl hrobník.

Lidé už do země nechtějí

Důvod je jednoduchý. Přes 80 % lidí v Česku totiž upřednostňuje kremaci před pohřbem do země. „Co se týče jednoho hrobníka, tak kopeme zhruba jeden hrob za měsíc. U nás v Praze je to ale spíš vzácná práce,“ nechal se slyšet Vokáč, který za dva roky vykopal asi 20 až 30 hrobů.

Uvedl také, že sehnat hrobníka je těžké. „Tady v Praze je hrobníků nedostatek,“ potvrdil Vokáč a prozradil, na kolik peněz si přijde. „Základ je okolo 23 000 čistého tady u nás,“ popsal.

Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy tak doufají, že na Dni otevřených dveří, který proběhl o víkendu, mohly nalákat i nové zájemce o tuto pozici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi berou kvůli Dušičkám Polsko útokem. Lákají je až poloviční ceny a vyšší kvalita

Tagy: