Developeři nabízí byty na hypotéku s polovičním úrokem. Krok, který se vyplatí, tvrdí experti

Developeři nabízí byty na hypotéku s polovičním úrokem.

Hypotéka za tři procenta

V době vysokých úrokových sazeb začali někteří developeři nabízet byty na hypotéku s polovičním úrokem, než jaký mohou lidé standardně dostat v bance. Ekonom záměr chválí.

Daniela si na hypotéku koupila malý byt, který se zatím staví. Stěhovat se bude až příští rok. Už teď ale ví, že úrokovou sazbu bude mít 2,99 procenta. „Hledala jsem asi půl roku, a když mi zvedli nájem na 17 tisíc korun, začala jsem pátrat intenzivněji,“ líčila pro CNN Prima NEWS.

Daniela bude mít hypoteční splátku 15 300 korun měsíčně, tedy méně než nájemné. Nemovitost se nachází v šestém patře bytového domu, který se staví v Praze 9. Přestože banky aktuálně nabízejí hypotéky s téměř dvojnásobným úrokem, prodejce Daniele nízkou sazbu garantuje – hypotéku pro ni bude sjednávat až příští rok, a tak spoléhá na to, že do té doby úroky už klesnou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Euro by lidem zlevnilo hypotéky. Německo z nás ale neudělá, říká Špicar

„Bankám v okamžiku, kdy budou sjednávat hypotéku, přineseme obrovský balík klientů v řádech stovek milionů korun a díky tomu, že spolupracujeme s pěti největšími bankami, věříme, že se podaří pro naše klienty dohodnout nejvýhodnější sazbu,“ sdělila redakci výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Ušetřit můžete statisíce

Prodeje váznou a developeři potřebují rozjet obchod. Nízkou sazbu lze ale získat i na byty, které už jsou hotové a klienti se mohou ihned nastěhovat. „Je to tak, že uzavřou hypoteční úvěr, my s nimi uzavřeme smlouvu o dotované hypotéce a na jejím základě jim vyplácíme bonusy, které jim vysoké úroky kompenzují,“ líčil jednatel společnost Jakeš Development Marek Jakeš.

Místo splátek odpovídajících šestiprocentní sazbě platí kupec zhruba o sedm tisíc korun méně, ty doplatí developer. U hypotéky ve výši 3,6 milionu korun tak lze za tři roky ušetřit necelých 250 tisíc. „Pokud by se vyskytlo dotací více, není to pro developera rizikové, protože je to adekvátní zhruba pěti procentům slevy z daného bytu,“ doplnil ředitel Golem Finance Libor Ostatek.

Výše sazby je přitom pro klienty lákavější než sleva z konečné ceny bytů, i když je to totéž, a z vysokých splátek mají klienti strach. „Zároveň s tím je i složitější hypotéku získat, protože vzrostly komplikace při získávání hypotéky ze strany centrální banky. Myslím, že je to krok dobrým směrem,“ sdělil hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora.

„Kupující se rozhodují na základě mnoha aspektů. Právě to, že budou mít nižší měsíční splátku, pro ně může být jen konečný impuls k tomu, aby se rozhodli nějakou nemovitost koupit,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS Michal Pazdera z Asociace realitních kanceláří České republiky. I v případě dotované hypotéky přitom klienti musí splnit přísné požadavky na výši příjmů.

Tagy: