Trendy letní dovolené PŘEHLEDNĚ: Nejen Chorvatsko. Co nabízí „štiky“ a skokani roku?

Turecko, Bulharsko či Tunisko. Právě tyto tři destinace budou podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR patřit mezi „štiky“ letošního léta. Zájem je jako každoročně i o Chorvatsko či Španělsko. Češi ale nespoléhají pouze na tradiční destinace a objevují i ty nové a exotičtější. Mezi skokany roku se tak řadí například Omán, Jordánsko, Albánie, Černá Hora i Madeira, kam se nebojí odcestovat ani rodiny s dětmi. Co mohou země turistům nabídnout? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled toho nejdůležitějšího.

Navzdory vysoké inflaci, ekonomickým krizím, válce na Ukrajině a koronavirové pandemii si Češi ani letos nenechají své oblíbené letní dovolené ujít. Už nyní cestovní kanceláře hlásí, že je zájem enormní. „Překonává dobu před pandemií i loňskou rekordní sezónu, která u nás byla nejlepší od roku 1989,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Obdobný trend sleduje i cestovní kancelář Fisher. „Zájem roste v desítkách procent ve srovnání s rokem 2019. Žádný útlum neregistrujeme,“ uvedl redakci mluvčí Jan Bezděk. Češi navíc letos na dovolené nešetří. „V předprodejích máme nárůst o více než 120 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku,“ doplnila Pavlíková.

Kam letos povedou cesty Čechů za relaxem i poznáváním?

„Štiky“ léta

„Turecko bude spolu s Bulharskem a Tuniskem patřit mezi ‚štiky‘ léta – jsou levnější než ostatní destinace,“ vysvětloval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Papež. Finance jsou pro většinu klientů rozhodující. Nejedná se však o jediný aspekt, který u výběru dovolené rozhoduje.

  • Turecko

Podle Papeže se popularitě začalo Turecko těšit poté, co „před pár lety Egypt sužovaly problémy“. „Lidé se naučili jezdit do Turecka v podstatě za podobným produktem, tedy hotely all inclusive. Na tom země vydělala. Letos se podle mého odhadu dostane na 3. až 5. místo z hlediska množství klientů z Česka,“ doplnil.

Čím si dokáže Turecko získat turisty? Prakticky stále teplým a slunečným počasím, nádhernými plážemi s čistým mořem, širokou nabídkou ubytování i různorodými možnostmi v objevování kultury, historie a zajímavostí. Dovolenou si v zemi užije každý – od těch, kteří se chtějí vyvalit na pláži, po ty, kteří chvíli neposedí a plánují co nejvíce prozkoumat zemi.

Je to země plná historických památek a nejen přírodních zajímavostí. Za zmínku stojí Istanbul, dříve Konstantinopol, či region Kappadokie, který si můžete prohlédnout i z horkovzdušného balonu, nebo unikátní terasy Pamukkale. Turistická sezóna je v Turecku od května do října, zemi však můžete navštívit kdykoliv během roku. Oficiální měnou je turecká lira (TRY), přičemž 1 lira = zhruba 1,1 koruny.

Platit můžete i eury nebo americkými dolary. Ve větších městech lze bez problémů využít platební kartu, přesto si s sebou raději vždy vezměte hotovost. Pouliční stánky, u nichž můžete oproti běžným obchodům výrazně ušetřit, totiž nemívají terminál. Obecně jsou ceny v Turecku srovnatelné s těmi v Česku. A jak se do Turecka dostat? Přímým letem z Prahy to trvá necelé tři hodiny.

  • Bulharsko

„Očekávám, že zájem o Bulharsko bude letos silný – získalo si velmi dobré jméno těsně po covidu, kdy se otevřelo dříve než ostatní destinace. Díky tomu do země přijeli i lidé, kteří by o ní jinak  neuvažovali,“ vysvětloval Papež. Podle mluvčího cestovní kanceláře Alexandria Petra Šatného stojí za velkým zájmem poměrně nízký růst cen. „A i let je navíc krátký, necelé dvě hodiny, takže zdražení letecké dopravy má na celkovou cenu zájezdu menší vliv než u destinací, kam let trvá déle,“ podotkl.

Čím si dokáže Bulharsko získat turisty? Plážemi s jemným pískem, atraktivní finanční i vzdálenostní dostupností, plno aktivitami ve městě, u moře i na horách. Sama za sebe pak hovoří skutečnost, že známé Slunečné pobřeží patří mezi nejlevnější pláže v Evropě.

Země se pyšní řadou vyhlášených přímořských letovisek – namátkou Zlaté Písky, již zmiňované Slunečné pobřeží, Primorsko nebo Balčik. Kromě času tráveného na pláži mohou turisté vyrazit za některou z památek, například Rilským klášterem, který je od roku 1983 součástí památek UNESCO, nebo klášterem Aladža manastir. Uchvátit vás může i samotná bulharská metropole: Sofie. A za pozornost stojí rovněž „Růžové údolí“ nebo majestátné hory.

Oficiální měnou je bulharský lev, přičemž 1 lev (BGN) = zhruba 12,1 koruny. Za tříchodové menu turista nezaplatí více než 300 korun, příjemné jsou ceny i dalších služeb a zboží. Tradiční pokrmy vás možná překvapí výrazným kořením z rostlin, které nikde jinde nerostou – například čubricou.

Turistická sezona je v zemi přes léto, kdy teploty dosahují tropických hodnot. Pokud však chcete vyrazit za přírodními krásami nebo historickými památkami, hodí se pro návštěvu Bulharska jarní či podzimní měsíce. A jak se do země dostat? Nejkratší cestou je přímý let z Prahy, který trvá zhruba dvě hodiny. Můžete využít i autobusovou či vlakovou dopravu.

  • Tunisko

Do trojice letošních „štik“ patří také Tunisko, které se obdobně jako Egypt těší velké popularitě. Čím si dokáže získat turisty? Bezesporu cenou, širokou škálou resortů a nabídkami all inclusive. Tunisko si vás získá písčitými plážemi, stejně jako zelenými greeny na golf.

Pokud máte rádi historii, rozhodně nebudete zklamáni. V tuniských městech naleznete překrásné mediny (staré části města), některé z nich jsou dokonce zapsané na seznamu UNESCO. Mezi historicky nejzajímavější památky patří Kartágo. Tunisko však nabízí mnohem více, ať už to jsou hory, lesy nebo pouště. Hojně vyhledávané jsou solná jezera či národní parky.

Turisticky nejžádanější období připadá na červen až září, což má vliv na cenu samotných zájezdů. I přesto se ale Tunisko řadí mezi cenově velice příjemné destinace. Měnou je dinár (TND), přičemž 1 dinár = zhruba 7,1 koruny. V hotelech a lepších obchodech jsou přijímány i platební karty. Banky a hotely směňují euro ve stejném kurzu, ale pozor – není dovolen dovoz či vývoz tuniské měny. Obchodníci bez problému přijímají americké dolary či eura. A rada? Smlouvejte, co to jde. Do Tuniska se dostanete přímými lety z Prahy, cesta vám zabere zhruba dvě a půl hodiny.

Skokani roku

  • Omán

Každý rok se do popředí zájmu dostane i řada zemí, které se takové popularitě dosud netěšily. Letos se mezi ně řadí i Omán. „Je zajímavé, jak rychle se dostal na trh, ještě nedávno byl celkem neznámou destinací,“ podotkl Papež. Čím si Omán dokáže získat turisty? „Je to nádherná zem, má tradiční a dlouhou kulturu včetně nádherného moře,“ popsal.

Tato malebná země zůstala skryta ve stínu sousedních Spojených Arabských Emirátů, díky tomu se vyhnete mase turistů a užijete si autenticitu. Cestovatele okouzlí zejména bohatě zdobenou architekturou, divokou pouštní krajinou, orientální atmosférou a již zmiňovanou kulturou – Omán je zemí, jejíž hlavní náboženství je islám, což jde poznat na každém kroku. Během svého objevování kouzla Ománu potkáte místní v tradičním oblečení, ucítíte exotické koření i vůni kadidla.

ČTĚTE TAKÉ: Malebné rakouské městečko zatočilo s lovci selfie. Ideální výhled zakryla bariéra

Pokud nechcete jen ležet na pláži a užívat si letních teplot, které v zemi panují po celý rok, můžete vyrazit za dobrodružstvím. Nabízí se koupel ve vadí – vyschlých korytech řek mezi skalami, která se zaplní ve vlhkých obdobích roku nebo po deštích. Pokud chcete vidět „Ománský Grand Canyon“, vyrazte do Jebel Akhdar. V tomto arabském státě vás mohou překvapit divocí velbloudi, ale i celá řada vzácných zvířat, která jsou k vidění v přírodních rezervacích i v čistých vodách Indického oceánu.

„Je pro mě velké překvapení, kolik lidí i včetně rodin s dětmi cílí v tuto chvíli spíš za poznáním než k odpočinku u moře a kteří chtějí zážitky. Je to velmi významný posun od minulosti, že i lidé, kteří mají třeba 10leté děti, místo toho, aby mířili pouze na pláž, jedou za zážitky,“ podotkl Papež. Hlavní a jedinou měnou je ománský riál (OMR), přičemž 1 riál = 57,2 koruny. Pro směnu je lepší volit spíše americké dolary než eura. Ceny jsou však přibližně stejné jako v Česku. A jak se do Ománu dostat? Přímým letem z Prahy, který trvá zhruba sedm hodin.

  • Jordánsko

Novinkou pro letošní sezonu a rovnou oblíbenou destinací se u CK Fisher stalo Jordánsko. „Země, která toho nabízí opravdu hodně. Jde o ideální kombinaci mezi relaxační dovolenou na pláži a poznáváním,“ podotkl mluvčí Bezděk. Čím si dokáže získat turisty? „Kromě odpočinku u moře i kulturou, historií či skalním městem Petra,“ jmenoval.

Poslední uvedené se stává vůbec tím nejpopulárnějším cílem při objevování kouzla Jordánska. A oprávněně, jedná se o jeden ze sedmi nově vyhlášených divů světa. Turisté si na dovolené mohou užívat pobřeží hned dvou moří, antické památky či nekonečné pouště. Pro odvážnější a dobrodruhy tento stát Blízkého východu nabízí horolezectví, paragliding, potápění, pěší turistiku či jízdu na koni.

Jordánsko má rozmanitou přírodu – od močálů a vřesovišť, přes kamenitá úbočí s olivovníky, až po úchvatné skalní útvary pískovcových hor. Měnou je jordánský dinár (JOD), přičemž jeden dinár = 30 korun. Platby kartou jsou možné jen ve velkých obchodech a hotelích západního stylu, jinde je nutná hotovost. Ideální pro výměnu ve směnárnách jsou dolary. Většinu běžných věcí pořídíte za ceny stejné jako v Česku nebo levněji. Rozdíl však přichází u využívání turistických služeb – ty bývají mnohdy předražené.

Ideální období pro dovolenou v Jordánsku je od dubna do října, kdy teploty přesahují 20 °C a v letních měsících atakují tropickou třicítku. Proč je nyní Jordánsko pro Čechy tak lákavé? Od května 2023 do jižního cípu země létají přímé spoje. „Z Prahy do Akaby. Odezva klientů je velmi pozitivní,“ podotkl Bezděk. Lety mezi oběma městy trvají zhruba 4,5 hodiny.

  • Albánie

Pokud si chcete užít dovolenou bez davů turistů a dlouhých front, Albánie je správnou volbou. Malebná země na Balkáně dosud nepatřila mezi nejnavštěvovanější destinace, přesto má co nabídnout. Čím si dokáže získat turisty? Na jedné straně čistým mořem a krásnými plážemi, na druhé divokou přírodou v čele s úchvatnými horami.

Jedním z největších turistických lákadel je horská vesnička Thethi či dvě památky UNESCO – města Gjirokastra a Berat. Přívětivé jsou i ceny, kde je ve srovnání se zbytkem Evropy opravdu levno. Albánie je dokonce levnější než její sousedé, zejména pokud jde o náklady na stravu a dopravu. Obecně jsou v Albánii ceny nižší než v České republice, a to včetně alkoholu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Učme se od severní Afriky. Dovolenkové ráje v Evropě se připravují na pekelné počasí

Podle informací CK Travel Family je letos zájem o tuto zemi vyšší zhruba o desetinu. Obecně platí, že v Albánii je tepleji než v Česku, a to v létě i v zimě. Pro letní dovolenou s tropickými teplotami je vhodný červenec a srpen. Vedle však nešlápnete ani v květnu, červnu, září a říjnu. To se teploty pohybují okolo 20 °C.

Měnou v Albánii je lek (ALL). Ideálně eura lze po příletu směnit na letišti nebo v jakékoliv bance či směnárně. Vždy mějte hotovost pro jistotu při ruce, placení kartou je možné jen omezeně, většinou na benzinových pumpách nebo v lepších ubytovacích zařízeních. Kurz se pohybuje kolem 0,21 koruny za jeden lek. A jak se do Albánie dostat? Přímým letem z Prahy, který trvá zhruba něco málo přes dvě hodiny.

  • Černá Hora

Spojit dovolenou u moře s horskými výšlapy? Vítejte v Černé Hoře. Čím si dokáže získat turisty? Díky své rozloze nebudou mít ti, kteří se rozhodnou tuto zemi navštívit, problém během jedné návštěvy stihnout relax, turistiku a mnoho dalších aktivit. O Černé hoře se říká, že nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů na světě – což je dáno horskými masivy. Pohoří Dinárské hory, jež lemuje pobřeží Jaderského moře, se táhne přes Chorvatsko až ke slovinské Lublani.

Pro pěší horské túry patří mezi nejvyhledávanější vrcholy Zla Kolata, Dobra Kolata nebo Rosni Vrh. Pro méně náročné výšlapy zvolte například národní parky Biogradská Gora nebo Durmitor. Odpočinek si můžete naplánovat na písečné pláži Velika Plaža, která je dlouhá 13 kilometrů. Tamní moře je navíc proslulé vysokým podílem minerálů, jež prospívají pohybovému ústrojí. A druhou výhodou je fakt, že do Černé Hory na dovolenou nemíří tolik turistů jako například do Chorvatska.

Tato země nabízí i jednu „specialitu“ pro ženy. Pokud se chtějí opálit celé a bez pohledů zvídavých mužů, je výhradně pro ně připravena nudistická Ženska plaža v městečku Struga. U jejího pobřeží pak vyvěrá minerální pramen, který údajně napomáhá léčbě neplodnosti. Černá Hora mimo jiné skýtá velké množství středověkých staveb, centrum městečka Kotor je zapsané na seznamu UNESCO.

Počasí je typicky středomořské, tedy panují zde horká a suchá léta a mírné vlhké zimy. Pro letní dovolenou je ideální navštívit Černou Horu v červenci nebo srpnu, příjemné teploty nad a kolem 20 °C však panují od dubna až do října. V Černé Hoře byla zavedena jednotná měna euro (EUR). Aktuální kurz se pohybuje kolem 23,8 koruny za 1 euro. Ceny jsou v zemi obdobné či mírně nižší než v Česku.

Pro cestu do Černé Hory máte dvě možnosti. Můžete jet autem – přes Slovensko a Maďarsko nebo Rakousko a Slovinsko. To vás bude stát zhruba 15 hodin času. Příjemnější variantou jsou přímé lety z Prahy, které společnosti nabízí během letní sezóny a trvají zhruba hodinu a půl. Ty s přestupem se protáhnou od tří a půl hodiny do šesti a půl hodiny.

  • Madeira

Ostrov věčného jara – takové přízvisko si vysloužila portugalská Madeira, která se v posledních letech stává populárnější. Čím si dokáže získat turisty? Každý si zde přijde na své. Ať už se jedná o úchvatnou přírodu, oceán, divoká zvířata, příjemné celoroční počasí nebo pestrou škálu nabízených aktivit.

Na Madeiře najdete spoustu míst, která vás uchvátí. Mezi ně patří i městečko Monte se slavným tobogánem Carrinhos de Monte, útes Cabo Girao, vesnice Curral des Freiras známá také jako Údolí Jeptišek. Je to země nespoutané přírody, divokých orchidejí a dobrého jídla. Během jediného dne můžete mít pocit, jako byste se ocitli na Novém Zélandu, v Jižní Americe nebo ve Skotsku.

Hlavní sezona probíhá od konce června do poloviny listopadu, kdy jsou teploty stabilně nad 23 °C. Nejméně prší mezi červencem a polovinou října. Chcete-li se během návštěvy Madeiry vykoupat v moři, ideální k cestě jsou měsíce červenec, srpen, září a říjen, kdy je voda nejteplejší. Třicet procent Madeiry pokrývá světový unikát – vavřínový prales.

Díky své geografické poloze a horským reliéfům panuje na ostrově mírná vlhkost s celoročně příjemnými teplotami (v létě 25 °C a v zimě 17 °C). V srpnu teploty atakují i 30 °C.

Protože je Madeira spolu s Portugalskem součástí Evropské unie, platí se zde eurem. Výhodné je vyměnit české koruny za eura již doma – nejlépe v bance. Hotelové recepce na Madeiře, které mohou fungovat jako směnárny, nabízejí totiž nepříznivý kurz. A jak se na Madeiru dostat? Přímým letem z Prahy, který trvá zhruba čtyři a půl hodiny.

Poznejte (a připomeňte si) české stálice

  • Chorvatsko

V dětství byla pro mnoho Čechů tato dovolenková destinace mnohdy jedinou, kterou s rodinou navštívili. V současnosti si Chorvatsko zejména mladí mnohdy mylně řadí mezi nudné země, která kromě davů krajanů a moře nemá co nabídnout. Opak je však pravdou. Čím si dokáže získat turisty? Zastavme se u zmiňovaného moře. To Jadranské, které omývá chorvatské pobřeží, je považováno za jedno z nejkrásnějších v Evropě, a právem.

Tyrkysová voda, malé oblázky nebo písek na dlouhých pruzích pláží či malebné zátoky. Chorvatsko při relaxační dovolené nabízí i krásné výhledy – na horské masivy, lesy nebo nedaleko vzdálené ostrovy. Na své si přijdou jak milovníci soukromí a odlehlejších lokalit, tak i ti, kteří se rádi pohybují v centru společenského dění.

Chorvatsko nabízí krásnou přírodu a jedinečné památky. Turisty nejvyhledávanější jsou Plitvická jezera, Národní park Paklenica či Krka. Ve Splitu můžete navštívit Diokleciánův palác nebo římský amfiteátr v Pule. Celkem sedm památek je v Chorvatsku na seznamu UNESCO. Pokud preferujete aktivní dovolené, mohou vás lákat vápencové a dolomitové hory v Národním parku Risnjak, k vidění jsou i krasové útvary.

„Chorvatsko zůstává v hledáčku turistů, vidíme odklon od aut směrem k letadlům. Právě letecké zájezdy na Jadran jsou stále populárnější, jenom přibližně hodina a půl letu do Splitu, rychlejší cesta díky vstupu do Schengenu, platba eurem a ceny pobytů jsou stejně výhodné, či dokonce výhodnější než u jiného typu dopravy,“ přiblížila redakci mluvčí Čedoku Pavlíková. Teploty přesahující 20 °C v zemi panují od května do října, skutečně tropickou dovolenou si turisté tradičně užijí v letních měsících.

Zejména cenou zájezdu je tato destinace nejen pro Čechy velice atraktivní. „Například aktuálně v last minute objevíme na červen dokonce nabídky dovolené na Makarské riviéře od 12 tisíc korun za osobu s jídlem, dopravou, ubytováním i službami delegáta,“ doplnila mluvčí. Do Chorvatska pak podle Blanky Hrubé z CK Travel Family tento rok vyrazí o 13 procent více klientů než loni. Na výběr mají hned ze čtyř druhů spojení – autem, autobusem, zmiňovaným přímým letem či vlakem.

  • Řecko

Na siestu do Řecka. I letos patří mezi jedny z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou. Není to však pouze odpočinek mezi 14:30 a 17:00, který je dokonce stanoven zákonem, jež láká turisty. Čím si dokáže získat turisty? Hlavním důvodem, proč lidé do Řecka jezdí, je příjemné letní počasí, moře, památky, malebné ostrovy i majestátné hory a pohoří, jež tvoří 80 procent celé země.

„Zájem je o oblíbené řecké ostrovy, nejvíce o Rhodos a Krétu,“ podotkla mluvčí Pavlíková. Odpočinek však naleznete ve kterékoliv části země. Kdo chce strávit dovolenou u vody, měl by volit čas příjezdu mezi červnem a zářím. Užít si může pláže jak písečné, tak oblázkové. Řecko navíc disponuje velmi členitým pobřežím a skýtá mnoho krásných zákoutí, kde se můžete vyhnout i davům turistů.

ČTĚTE TAKÉ: Evropský ostrov na prodej. Za pláž, jezírko a úplné soukromí dá kupec míň než za byt v Praze

Pokud nechcete dovolenou strávit pouze ležením na pláži nebo v hotelovém resortu, vyberte si termín, který nebude sahat do samotného vrcholu léta – července a srpna. V Řecku najdete památky na každém kroku – od odkazů na nejstarší evropskou civilizaci po moderní architekturu. Každý ostrov a okres v zemi má svou specifickou historii, Řecko se může pyšnit hned 17 lokalitami, jež jsou zapsané v seznamu UNESCO.

A pokud ani výlety za kulturou nejsou tím pravým ořechovým, zamiřte do hor. Nabízejí řadu outdoorových aktivit s bonusem v podobě nádherných výhledů. Coby členská země Evropské unie je země v porovnání s Českem dražší, ceny se však liší podle destinace. Naditější peněženky s eury si připravte zejména na populárních ostrovech, naopak nejvíce ušetříte na místních trzích za čerstvé ovoce, zeleninu či masové pokrmy, kterými je Řecko vyhlášené. A jak se do země dostat? Přímým letem z Prahy, který trvá zhruba dvě a půl hodiny.

  • Egypt

Ať už se rozhodnete na vlastní oči spatřit starověký div světa – pyramidy v Gíze – nebo jen polehávat na pláži, chybu neuděláte. Co vám může Egypt nabídnout? Destinace si nejen české turisty získala příznivými cenami – od samotných zájezdů po tamní zboží. Letní dovolenou v rámci all inclusive bez problému sežene od 10–⁠12 tisíc korun, zaleží na době, kdy budete odpočinek v zahraničí vybírat.

Zmiňované all inclusive je pro ty, kteří se chtějí skutečně jen „vyvalit a odpočívat“ obrovským lákadlem. Hýčkání si užijí všechny věkové kategorie, od nejmenších po seniory. Připravte se však na Egypťany, kteří vám budou neustále něco nabízet, především mimo hotelové resorty. Proti mnohdy neodbytným prodejcům zajímavých výletů, projížděk na koni či velbloudovi, masáží či bižuterie se musíte obrnit.

Lákadlem vedle moře a relaxační dovolené bývají tematické zájezdy a výlety za kulturou a dobrodružstvím. Ať už se jedná o zmiňované pyramidy, jichž Egypt nabízí skoro 100, Luxor, kterému se přezdívá muzeum pod otevřeným nebem, plavbu po Nilu nebo šnorchlování v Rudém moři. Vždy však své volnočasové aktivity volte moudře a dopředu. Mnohé úkazy jsou od sebe dlouhé hodiny vzdálené.

Egypt je zemí levnou, která navíc nabízí možnost ceny výrazně srazit smlouváním. Pro místní je smlouvání o ceny takřka národní sport a turisté si jej musí rychle osvojit. Nebojte se zpochybnit nastavenou cenu a jít klidně až na třetinu, i to je pro mnohé Egypťany stále velmi výhodné. Za velmi příznivé ceny pořídíte oblečení, pokrmy i suvenýry. Pozor však na to, co pijete – voda z kohoutku není ve většině případů pitná, a tak nepozorného turistu může dohnat „faraonova pomsta“.

Před cestou do Egypta si do peněženky připravte zejména drobné americké dolary nebo eura. Případně si v zemi peníze vyměňte za tamní měnu – egyptskou libru (EGP), přičemž 1 libra = 0,7 koruny. Budou se vám hodit jako spropitné, známé jako bakšiš. Drobnou částku po vás mohou vyžadovat místní za naprosté maličkosti: otevření dveří i ukázku obrazu. Jindy se hodí jako poděkování či pobídka k lepšímu servisu.

Pokud se rozhodujete, kdy do Egypta vyrazit, neuděláte chybu s žádným termínem od března do listopadu. Turisty mohou v červenci a srpnu překvapit teploty přesahující 40 °C. A jak se do země dostat? Přímým letem z Prahy, který trvá zhruba čtyři hodiny.

  • Španělsko

Nejsou to pouze vyhlášené Kanárské ostrovy, Mallorca, Tenerife nebo Ibiza. Co vám může země nabídnout? Stovky kilometrů dlouhá pobřeží, sopečné či písečné pláže u Středozemního moře, řadu památek, tradiční kulturu, pokrmy i řadu zajímavých aktivit.

Kdykoliv během roku máte možnost zažít oslavu ve španělském stylu, navštívit festivaly spojené s hudbou, poznat místní zvyklosti nebo třeba recepty. Chcete spatřit býčí zápasy na vlastní oči? Máte možnost. Jste fanouškem fotbalu? Nevynechejte některý z vyhlášených stadionů. Toužíte dopřát si klid a pohodu, vyberte si turisticky „neprofláklá“ města či městečka.

Španělsko tvoří úchvatná krajina. Vedle pobřeží a koupání v moři návštěvníkům nabízí i pohoří s vrcholy nad dva tisíce metrů nad mořem, které vám nejen při turistice nabídnou dechberoucí výhledy. Ačkoliv například Barcelona nebo Madrid zejména v létě trpí návalem turistů, mají se čím chlubit. Kultura je doslova na každém kroku, ať jde o umění, architekturu nebo pokrmy.

Průměrné letní teploty se pohybují mezi 23 a 30 °C. Teploty přesahující 20 °C jsou ve Španělsku od května do října. Co se týče cen potravin, v supermarketech jsou srovnatelné s těmi v Česku. Naopak v restauracích si připlatíte. Levné je především ovoce a zelenina. Coby členská země EU má jednotnou měnu – euro. A jak se do Španělska dostat? Přímým letem z Prahy, který trvá zhruba tři hodiny.

Tagy: