Korecký: Z nezkušené Nerudové budou v Bruselu trnout, Síkela taky není kdovíjaký lumen

Komentátor Miroslav Korecký

K věci (95)

V Evropské komisi (EK) zasedají těžké váhy evropské politiky, jako jsou expremiéři či ministři, z nezkušené Danuše Nerudové budou v Bruselu trnout, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politický komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Lepší volbou než bývalá prezidentská kandidátka je prý i současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

V případě zvolení je nejpravděpodobnější kandidátkou na post eurokomisařky za STAN Nerudová, Korecký ji však považuje za příliš nezkušenou. „Nevím, co si o nás v Bruselu pomyslí, když zasedne mezi těžkými politickými váhami,“ pronesl komentátor v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní spor o eurokomisaře a problém pro STAN? Fiala i Vondra se postavili na stranu Pirátů

„Byla rektorkou ne úplně nejprestižnější vysoké školy, která měla pod jejím vedením navíc problémy, pak byla v čele důchodové komise, která nikdy nic neprosadila, a teď kandiduje do Evropského parlamentu,“ vyjmenoval Korecký. Připomněl, že v EK často zasedají expremiéři či ministři členských států EU.

„Jestli dá příští předseda Evropské komise někomu takovému (jako Nerudová, pozn. red.) silné ekonomické portfolio, bude trnout, jestli bez jakékoliv exekutivní zkušenosti uspěje,“ sdělil. Ideálním kandidátem na komisaře podle něj není ani další často skloňované jméno, a sice současný ministr průmyslu a obchodu Síkela.

„Viděli jsme, jak pan Síkela v prvních měsících nebo možná roce svého působení ve vládě tápal. Moc si nevěděl rady s energetikou, jakým způsobem upravit ceny energie, zda zastropovat či nezastropovat. Taky to není kdovíjaký lumen,“ míní Korecký. I tak z něj ale jeho zkušenosti z práce pro nadnárodní banky, vedení ministerstva a časté jednání v Bruselu činí lepším kandidátem než je Nerudová.

Komentátor Hospodářských novin pro CNN Prima NEWS Ondřej Leinert uvedl, že Síkela o pozici eurokomisaře velmi stojí, a to zejména proto, že se mu nechce dělat domácí politiku. „Vít Rakušan (STAN) by ho rád viděl jako lídra hnutí ve sněmovních volbách v nějakém kraji. To ale Síkelu moc neláká,“ řekl v pořadu Právě dnes. Podle něj ministr věří, že během energetické krize ukázal, co umí, a věří si na velmi významný post eurokomisaře zodpovědného za energetiku.

Podle Koreckého není ideální ani jedno jméno, o kterém se ve veřejném prostoru hovoří. Vláda by prý měla vybrat člověka s velkým množstvím evropských kontaktů a zkušeností v určitém oboru. „Zatím se střílí jména lidí, kteří by v Bruselu s nadsázkou museli hledat i kantýnu a záchod,“ poznamenal. Žádné konkrétní jméno ideálního kandidáta na významný post v EU ale nezmínil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšetřování kolem šéfky EK. Evropský žalobce řeší její zprávy o vakcínách s ředitelem Pfizeru

Tagy:
Evropská unie Danuše Nerudová Česká pirátská strana Evropská komise Brusel eurokomisař Starostové a nezávislí Miroslav Korecký Ondřej Leinert Jozef Síkela