Korecký: Apanáž pro první dámu? Politická sebevražda. Vláda s rozpočtem předvádí amatérismus

Komentátor Mladé Fronty DNES Miroslav Korecký

K VĚCI - 7.10. v 12:30

Dávka nebo apanáž pro první dámu je politicky sebevražedná záležitost, řekl Miroslav Korecký, komentátor Mladé fronty DNES, v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Dodal, že je neobhajitelná zvláště v případě, kdy se v Česku přes rok řeší platy školníků nebo kuchařek. Současná vláda podle něj při přípravě státního rozpočtu předvádí „naprostý amatérismus“.

Zpráva o zavedení náhrad pro první dámu Koreckého překvapila. „Než jsem se dozvěděl, že se to konzultovalo s Pražským hradem, tak jsem si myslel, že to je atentát ministra Jurečky na pana prezidenta,“ uvedl s nadsázkou v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. „Pamětníci si vzpomenou, jak  Václav Havel přišel s podobnou myšlenkou pro svoji ženu Dagmar – měla mít svůj sekretariát. To tehdy vyvolalo obrovskou vlnu nevole. Od té doby si nikdo netroufl něco takového zavést,“ připomněl.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala potřebuje poskoka, opřel se Škromach do Lipavského. Vláda nechce, aby lidé volili, říká

V době, kdy lidé od vlády poslouchají, že nejsou peníze, se to podle něj nedá ničím obhájit. „Měsíční částka 95 000 je z hlediska státního rozpočtu plivnutí do moře, ale zase je to strašlivý symbol,“ doplnil Korecký. „Ta dávka, apanáž, nebo jak to nazvat, pro první dámu, to je politicky sebevražedná záležitost, protože je tak strašně jednoduchá a průhledná, že to pochopí každá teta z Orlických hor. To je neobhajitelné v situaci, kdy se tady rok řeší platy školníků a kuchařek,“ řekl.

Při té příležitosti zmínil nákup transportních letounů Embraer za 11,3 miliardy korun. „Pokud jsme se zavázali dávat zhruba dvě procenta HDP na armádu, nějaké ty výdaje jsou s tím spojené. Jestli ale potřebujeme skutečně ty nejlepší stíhačky na světě...?“ zapochyboval.

Současná vláda se podle Koreckého navíc přestala snažit zastavit tragicky rostoucí dluh. „Jsou to všechno vysvědčení, která jsou pro tuto vládu velmi nelichotivá,“ okomentoval. Vláda podle něj nezvládla splnit své dva hlavní projekty – důchodovou reformu ani konsolidaci státního rozpočtu. „Jeden den rozcupoval Český statistický úřad ve spolupráci s Eurostatem státní rozpočet na minulý rok a další den Národní rozpočtová rada rozcupovala rozpočet na rok příští,“ řekl s tím, že v obou případech měla vláda používat vymyšlená čísla.

Vyhlídky pro stranu KDU-ČSL Korecký nevidí příliš růžově. „Straně zbyli dva politici – Marian Jurečka a Miloslav Výborný. Vidět jednoho z nich jako zachránce KDU-ČSL, to je opravdu hodně těžké,“ vysvětlil. Nabízí se také Jiří Čunek nebo Jan Grolich, ani jeden z nich na roli předsedy strany ale neaspiruje. „Nedivím se panu Grolichovi. Ta vláda je velmi kriticky hodnocená. Jít v takové situaci dělat předsedu strany, která pravděpodobně prohraje příští volby, by se chtělo málokomu,“ uzavřel.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Spolupráce SOCDEM s komunistkou Konečnou? Maláčová kličkuje, straníci se obávají destrukce

Tagy: