Nemocnice na Zlínsku ruší operace. Má 60 pacientů s koronavirem a chybí jí zdravotníci

V Uherskohradišťské nemocnici (UHN) je 60 pozitivních pacientů, osm z nich leží na oddělení ARO ve vážném stavu. V zařízení, které kraj považuje za spádové pro závažné případy onemocnění COVID-19, zároveň už teď chybí téměř 90 zdravotníků. Nemocnice proto oznámila omezení péče v podobě rušení plánovaných operací. Nejvýraznější nárůst nakažených koronavirem byl za posledních sedm dní z celé ČR právě na Uherskohradišťsku, kde přibylo přes 262 případů na 100 000 obyvatel.

„S ohledem na vývoj onemocnění COVID-19 v uherskohradišťském okrese ruší UHN a. s. plánované operační výkony v týdnu od 5. 10. do 9. 10. 2020. Pacienti, kterých se to týká, budou telefonicky kontaktováni. Toto opatření se netýká akutních výkonů a ambulantně prováděných operací. Děkujeme za pochopení,“ dozvídají se aktuálně pacienti na webu nemonice.

60 COVID pacientů a téměř 90 chybějících zdravotníků

60 pozitivních pacientů, osm z nich na oddělení ARO ve vážném stavu, ostatní ve stabilizovaném stavu. Takový je aktuální stav v uherskohradišťské nemocnici. „Mimo lůžek ARO, následné intenzivní péče a infekčních lůžek máme připravenu ještě další stanici s lůžky vybavenými kyslíkem pro příjem COVID pozitivních, kterou jsme v těchto dnech aktivovali, a už i tam máme první nemocné,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek a přiznal, že situaci ztěžuje i velká část chybějícího personálu. Nemocnice je téměř 90 lidí pod stavem.

„V souvislosti s onemocněním COVID je to asi 15 z nich, další jsou ale v pracovní neschopnosti nebo na ošetřovném. Pro nově aktivovanou lůžkovou stanici jsme navíc museli poskládat týmy, které jsme vytvořili ze zdravotníků z našich oddělení,“ uvedl Sládek.

Pacienty s COVID-19 museli začít přijímat i jiné nemocnice

Nakažené začaly už přijímat i nemocnice ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži, jak potvrdil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. Dosud byla pro COVID-19 pozitivní v kraji vyčleněna právě jen Uherskohradišťská nemocnice. Teď tam budou směřovány nejtěžší případy z celého kraje.

„V tomto týdnu jsme intenzivně řešili změnu systému péče o pacienty s koronavirem ve Zlínském kraji, kterou jsme dohodli i se záchrannou službou a nemocnicí ve Valašském Meziříčí. Lidé, u nichž průběh onemocnění vyžaduje hospitalizaci, už nebudou směřováni pouze do Uherskohradišťské nemocnice, jak tomu bylo doposud. Standardní pacienty s COVID-19 už nyní přijímají i nemocnice ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži, kde jsme nově vyčlenili vždy jednu patnáctilůžkovou stanici právě pro tuto péči,“ uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Cílem je podle něj právě ulehčit Uherskohradišťské nemocnici, kam budou vozit lidi vyžadující umělou plicní ventilaci. „Připravujeme se tak i na další případný nárůst počtu covid pozitivních pacientů v regionu. V Kroměříži už jsme přijali jednoho pozitivního pacienta,“ uvedl Maráček. Ve zlínské nemocnici jsou dva pacienti s COVID-19, na oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny je jeden pacient ve velmi vážném stavu napojený na mimotělní oběh.

Tagy: