Koronavirová doba nás upozornila, že k životu patří i smrt, říká biskup Malý

Biskup Václav Malý

K věci 24.12.2020

Koronavirová doba nás upozornila, že jednou bude konec našeho pozemského putování, konstatoval v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS biskup Václav Malý. Podle něj je dobré si připomenout, že i když to není nic radostného, každý někdy zemřeme. Malý se v rozhovoru vyjádřil i k českým politikům. Všechna opatření by měl prý vyhlašovat jeden člověk, jinak ve společnosti nastává zmatek.

„Žijeme v atmosféře mládí, síly, adrenalinu a úspěchu. Jako by jiné etapy života už nebyly. Myslím, že je dobré si uvědomit i svou smrtelnost. Není to nic radostného, ale když ji člověk přijme, prožívá život intenzivněji. Tato doba nás upozornila, že jednou bude konec našeho pozemského putování,“ řekl CNN Prima NEWS biskup Malý.

Obdivuji zdravotníky

Podle něj mají lidé kromě smrti největší strach ze samoty. K dobré náladě prý ale nepomáhají ani média. „Například ve zpravodajství by to chtělo trochu uměřenosti. My vlastně nevíme nic o světě. Co se dělo v Karabachu a co se děje v Číně, to jsou jen letmé zprávy. Jako by existovala jen Česká republika a naše společnost. V některých lidech to probouzí jen paniku a beznaděj,“ vysvětlil svůj postoj duchovní s tím, že je potřeba přiznat si strach z nemoci, ale umět ho zpracovat.

A v čem vidí biskup světlé stránky pandemie? „Zdůraznil bych solidaritu při šití roušek nebo obětavost našich zdravotníků. Obdivuji všechny dobrovolníky, kteří tráví hodiny a hodiny v nezištné službě a nedělají to pro peníze,“ prohlásil Malý a dodal, že kdyby se lidé dívali jen na to, kolik bude ještě obětí a nakažených, zúžili by si pohled na realitu.

Já dlouhé měsíce opakuji, aby rozhodnutí odborníků přišlo skrze jedna ústa.

Během rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou došlo i na téma, jak se s pandemií zatím popasovali čeští politici. Malému nejvíce vadí nejasná komunikace. „Já dlouhé měsíce opakuji, aby rozhodnutí odborníků přišlo skrze jedna ústa. Tady do toho vstupovalo více politiků a každý říkal něco jiného, což vyvolávalo zmatek. Třeba v Německu, které má 80 milionů obyvatel, má vše řád a souvislost. Tady se mi občas zdá, že bezradnost politiků se přenáší na lidi,“ nastínil biskup.

Podle něj bylo dobré přiznat si pravdu. „Tady zazníval vícehlas. Někdy hodit těšínská jablíčka, dát lidem nějaké ty finance. Jsou to takové laciné dárky, lepší je říci si pravdu do očí a nastavit řád při vyhlašování opatření. Je mi líto, když promluví někdo, kdo je před krachem, ale neví, co bude zítra,“ popsal Malý.

Biskup také poradil, jak je možné v současné době, kdy někteří politici i odborníci na lidi apelují, aby se nesetkávali s ostatními, prožít Vánoce. „Je možnost prohlubovat vztahy s lidmi, se kterými budu pohromadě. S ostatními si alespoň zatelefonovat. Nikdo nemůžeme říci, že jsou naše vztahy bez jediné kaňky. Letošní Vánoce jsou příležitostí leccos napravit,“ dodal Malý s tím, že by si každý měl uvědomit, co je pro něj o Vánocích nejdůležitější.

Rozhovor Marie Bastlové s Václavem Malým si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: