Koronavirus: Nejvyšší nárůst v historii, za úterý přibylo 17 278 nakažených

Koronavirus

Statistiky k 6.1.2021

V Česku byl úterní počet případů koronaviru nejvyšší od začátku epidemie. Přibylo 17 278 nakažených. Naopak mírně ubylo hospitalizovaných, zhruba na sedm tisíc. Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů stoupl z pondělních 37 procent na zhruba 41,5 procenta. V předchozím týdnu ale dosahoval i výrazně vyšších hodnot, v pátek přesahoval 52 procent. Rizikové skóre PES kleslo na 86 bodů a zůstává v nejhorším pátém stupni.

Ministerstvo zatím nezveřejnilo údaj o indexu rizika protiepidemického systému PES, který má být od středy vypočítáván podle nové metodiky. Od 1. března, kdy testy prokázaly nákazu koronavirem u prvních lidí v Česku, bylo v zemi zaznamenáno zhruba 777 000 případů covidu. Aktuálně nemocí trpí přes 126 000 lidí. V úterý mírně ubylo hospitalizovaných z pondělních 7 103 na zhruba 7 000. Asi tisícovka z nich je ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie zemřelo celkem 12 436 lidí s covidem. V pondělí bylo zaznamenáno 124 úmrtí a v úterý 90, ale ministerstvo údaje o počtech zemřelých pravidelně zpětně navyšuje.

V Praze v úterý přibylo 2034 prokázaných případů covidu, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Od začátku infekce se v metropoli nakazilo 88 409 lidí. Od začátku pandemie přesáhl počet nakažených ve Středočeském kraji hranici 100 000. V úterý v něm přibylo 2623 nových případů, což je rekord.

Nejvýrazněji v posledních dnech rostl počet nakažených na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel přibližně 910 případů nemoci a na Rychnovsku 882. Nárůst počtu případů koronaviru přes 800 byl v uplynulém týdnu zaznamenán také na Opavsku a Ostravsku.

Výpočet indexu PES se mění

Rizikový index protiepidemického systému PES ke středě klesl na 86 bodů. Už víc než týden tak odpovídá nejpřísnějšímu, pátému stupni pohotovosti označovanému jako kritický stav, při němž se nákaza šíří komunitně a kapacity nemocnic se blíží svému limitu. Ministerstvo zdravotnictví ve středu poprvé zveřejnilo protiepidemické skóre podle upravených parametrů, kdy do hodnoty nově započítává podíl hospitalizovaných s covidem, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici, a přestalo zohledňovat relativní pozitivitu testů. U reprodukčního čísla mírně změnilo jeho bodové ohodnocení.

V úterý byla hodnota PES vypočítaná ještě podle staré metodiky 89 bodů, den před tím 85 a první tři lednové dny 90 bodů ze sta, což bylo dosud nejvyšší číslo.

Další parametry pro výpočet protiepidemického skóre, tedy průměr nakažených na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory, zůstaly i v upraveném výpočtu. Ve dvou nejvážnějších stupních pohotovosti už ministerstvo nezveřejňuje hodnotu indexu pro jednotlivé okresy ani kraje.

Tagy: