Korupce je mi odporná, je třeba ji vyšetřit, řekl Fiala. Odsoudil úniky z vyšetřování

Premiér Petr Fiala v Partii Terezie Tománkové, 19. června 2022

PARTIE Terezie Tománkové 19.6.2022

Každý má mít právo na spravedlivý proces. Úniky z policejních spisů v rámci kauzy možného uplácení na pražském magistrátu ale toto právo narušují. Myslí si to předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Je to problém, který se děje opakovaně. Požádal jsem ministra spravedlnosti, aby se podíval, odkud k těm únikům dochází,“ řekl Petr Fiala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Premiér je přesvědčen, že skandál kolem hnut STAN stabilitu jeho vlády nenarušuje. „Nemyslím si to. Je to skandál, který se týká pražské komunální politiky a jednoho člena vlády, který měl osobní vztahy s lidmi v rámci tohoto skandálu. Vládu jako takovou to neohrožuje,“ řekl Petr Fiala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Jeho kabinet prý kvůli tomu nepadne.

Premiér také odmítl, že by kauza měla vládu ochromit v souvislosti s nadcházejícím předsednictví České republiky Evropské unii. „Nad zahraniční politikou se scházíme i s opozicí. Myslím si, že je to důležité, protože v určitých oblastech bychom měli vystupovat jednotně,“ vysvětlil Fiala.

Korupci nezlehčuji, musí se to vyšetřit

Fiala se také vyjádřil k úniku policejních odposlechů v rámci kauzy na pražském magistrátu. „Je to problém, který se děje opakovaně. Požádal jsem ministra spravedlnosti, aby se podíval, odkud k těm únikům dochází. Je to ale velmi obtížné, státní moc musí být opatrná už jen při dotazech,“ řekl Petr Fiala. Premiér také vyjádřil naději, že tlak médií a veřejnosti dosavadní praxi v budoucnu změní. „Budeme hledat všechny legální cesty, jak tomu zabránit, protože právo na spravedlivý proces musí mít každý,“ dodal.

Kontakty lidí z hnutí STAN s podnikatelem Michalem Redlem se podle premiéra musí prošetřit. Je to však úkol orgánů činných v trestním řízení, které by měly konat.

Fiala také poznamenal, že o důsledcích kauzy se bude diskutovat v rámci takzvané K5, což je vrcholná schůzka zástupců vládních stran. „Nijak tyhle věci nezlehčuji, korupce mi je odporná, každý musí vyvodit zodpovědnost. Hnutí STAN odpovědnost vyvodilo,“ dodal předseda ODS.

„V minulém období tu byl jeden skandál za druhým včetně obžalovaného premiéra a nestalo se nic. Nevymlouvám se, jen vysvětluji, jak se k tomu stavěla tehdejší vládní garnitura,“ pokračoval Fiala s odkazem na minulou vládu pod vedením Andreje Babiše v té době obviněného, v současnosti obžalovaného v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo.

Podle Fialy Petr Gazdík není z ničeho obviněn, ale přesto politickou odpovědnost vyvodil. „To je právě to, že populistické hnutí se neumí postavit čelem ani k tomu, když je jeho předseda obžalován,“ rozohnil se Fiala v Partii.

Tagy:
STAN Petr Fiala inflace Partie Terezie Tománkové Petr Gazdík vláda