Zeman: BIS mě i mé okolí léta odposlouchávala. Babiš se to marně snažil zastavit

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO)

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka před lety nařídil odposlouchávání lidí z mého okolí, tvrdil prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk. Požádal proto premiéra Andreje Babiše (ANO), aby odposlechy Pražského hradu zarazil. Třebaže předseda vlády tvrdil, že tak učinil, podle něj špehování pokračovalo.

„Jsem mírný člověk, takže se to projeví tím, že při nejbližším setkání to Andreji Babišovi vytknu, ale mám ho docela rád. Před několika lety mě vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání lidí v mém nejbližším okolí. V tu chvíli jsem odposloucháván i já,“ řekl Zeman.

„Informoval jsem pana premiéra a za přítomnosti pana kancléře mi řekl, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda. Z útrob BIS jsem se dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ pokračoval. Doplnil, že věc do voleb nechtěl zveřejňovat za podmínky, že by Koudelka nepokračoval v čele BIS.

„Nechtěl jsem to rozmazávat, doufal jsem, že pan Koudelka skončí 15. srpna a bude klid,“ zmínil Zeman. Kabinet ho ale vedením kontrarozvědky pověřil do jmenování nového šéfa.

Prezident doplnil, že nějakou dobu čekal, aby se dozvěděl, zda se někdo z jeho okolí dopustil nějakého trestného činu, případně zda se Koudelka omluví. „Neomluvil se. Jak jsem řekl, odposlechy pokračovaly. To byla doba, kdy jsem požádal pana premiéra, aby pana Koudelku odvolal. Není možné, aby si šéf tajné služby vymyslel bez důkazů a bez důvodů, že bude odvolávat prakticky každého občana této země, který ho zrovna napadne,“ řekl.

Odposlouchávání prezidentova blízkého spolupracovníka Martina Nejedlého podle Zemana není hlavním cílem tajných služeb. „BIS je něco jako děravý cedník, ze kterého utíkají informace. Většinou prostřednictvím Respektu. Chce odposlouchávat, a taky odposlouchává. Martin Nejedlý je jen okrajová osoba. Koudelka neměl tolik cti, aby se omluvil,“ postěžovala si hlava státu.

Babiš se brání, vláda odposlechy zastavovat nemůže

Na prezidentova slova zareagoval Babiš s tím, že vláda ani on jako premiér není kompetentní k tomu, aby povoloval nebo zastavoval odposlechy. „Samozřejmě, že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchává, a odposlechy povoluje soud. Odmítám, že bych se kdykoliv zajímal, koho služby odposlouchávají,“ uvedl Babiš na Twitteru.

Na Babišovo nové vyjádření stihl Zeman zareagovat ještě během rozhovoru. „Pravomoc možná nemá, ale byl u toho pan kancléř, (když řekl) že to zastavil. Já jsem pouze citoval jeho vyjádření. Myslím, že pravda nikoho nepoškozuje,“ podotkl prezident.

Babiše podle svých slov neinformoval o žádných dalších jménech odposlouchávaných. „Já ho informoval o těch jménech, které mě obklopují,“ řekl. Prezidentovi by nadále nevadilo, kdyby premiér odposlechy zastavil. „Nebo kdyby řediteli BIS dal příkaz, aby to udělal on. Mně daleko spíše vadí, když ředitel BIS může totéž udělat u řady a řady dalších osob,“ uzavřel.

S vyjádřením přispěchala i BIS. „Konkrétní tvrzení prezidenta republiky nebudeme komentovat. Ve všech případech bez výjimky se BIS řídí platnými zákony, které platí pro všechny občany stejně,“ napsala tajná služba na Twitteru.

Premiér náhle změnil názor, může být vydíratelný

Zeman BIS a Koudelku dlouhodobě kritizuje, sněmovní komise naopak v posledních letech opakovaně práci BIS i jejího šéfa ocenila. Zeman prosazoval, aby Koudelka v čele BIS skončil s vypršením mandátu v polovině srpna. Na dotaz, zda mohou být odposloucháváni veřejní činitelé, Zeman uvedl, že se chystá sejít s jedním ústavním činitelem. „Abych se o jeho vydíratelnosti s ním pobavil, samozřejmě že vám to jméno neřeknu,“ pochlubil se prezident.

Někteří politici z odposlechů podle Zemana totiž na rozdíl od něj vydíratelní být mohou. „A pan Koudelka s nimi tedy může manipulovat,“ uvedl. Totéž se podle něj může týkat i lidí s významnými ekonomickými vazbami.

„Premiér zpočátku měl představu, že by pan Koudelka měl být odvolán. Dokonce o ní informoval ministra vnitra (Jana) Hamáčka (ČSSD). Na poslední chvíli poté, co pan Koudelka přijel na úřad vlády, tak náhle premiér změnil svůj názor,“ řekl prezident. Na dotaz nevyloučil, že mezi vydíratelné osoby patří Babiš. „Všichni kromě mě jsou potenciálně vydíratelní,“ doplnil.

Tagy: