Koudelka straší lidi. Každý má vlastní hlavu na krku, říká o boji s dezinformacemi Juchelka

Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO) v Partii Terezie Tománkové

K VĚCI 3.10.2023

Pokud bylo Slovensko pod palbou dezinformací, pevně věřím, že se to do budoucna dozvíme. Uvedl to poslanec Aleš Juchelka (ANO) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Každý občan EU má vlastní rozum, mnohdy jako dezinformace nálepkujeme jen jiné názory, řekl Juchelka. Boj s dezinformacemi podle něj nešťastně řeší i šéf BIS Michal Koudelka.

Na dezinformace má Juchelka podle svých slov podobný názor jako eurokomisařka Věra Jourová (ANO), oba se ale rozcházejí v tom, jak je řešit.

„Paní komisařka je do tohoto oboru hluboce ponořená, boj s dezinformacemi je v její gesci. Myslím, že každý občan EU má svůj vlastní rozum, svou hlavu na krku, a musíme k tomu přistupovat velmi citlivě, abychom se nedostali do fáze před rokem 1989, kdy tady budeme cenzurovat nejen dezinformace, ale i názory. Protože mnohdy se jiné názory za tyto dezinformace nálepkují,“ reagoval v pořadu K věci Juchelka na slova Jourové. Ta komentovala slovenské volby s tím, že „Progresívne Slovensko čelilo bezprecedentní dezinformační masáži“.

K TÉMATU: Ruský agent podle BIS v Česku šířil propagandu o Ukrajině za tisíce eur. Zlákal i známé tváře

„Pokud bylo Slovensko pod palbou dezinformací, tak pevně věřím, že se to do budoucna dozvíme, že se to analyzuje,“ sdělil Juchelka a dodal, že v tomto směru Jourové plně důvěřuje.

Poslanec prý nemá dojem, že by čeští občané čelili velké dezinformační masáži. Jako příklad uvedl setkání poslanců s šéfem BIS Koudelkou. „Upozorňoval nás, že tady je nějaký ruský agent, který rozdává tisíce eur, a to i známým osobnostem, ale neřekl nic k tomu. Měli bychom používat fakta a skutečné informace v boji proti dezinformacím, protože se mnohdy může stát, že ty dezinformace sami pouštíme právě, když proti nim chceme bojovat,“ řekl poslanec.

Na otázku, zda si myslí, že šéf BIS nepracuje s fakty, odpověděl: „Já doufám, že pracuje, ale měl by je předkládat i veřejnosti a nestrašit ji tím, že jsme tady pod nějakými útoky a neřešíme je.“

Šéfa BIS se prý při jeho návštěvě Parlamentu ptal, zda už se onoho agenta podařilo dopadnout. Odpovědi se zatím Juchelka údajně nedočkal.

V pořadu K věci na CNN Prima NEWS okomentoval i reakce českých politiků na výsledky voleb na Slovensku nebo konsolidační balíček. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: