Koupaliště otevřou se zpožděním. Mohou za to ceny energií. O kolik se zdraží vstupné?

Česko čekají tropická vedra (ilustrační foto)

Bazény zdraží o 30 %

Řada bazénů a koupališť letos otevře se zpožděním. Důvod je prostý – kvůli vysokým cenám energií se provozovatelům zatím nevyplatí spouštět čerpadla a tobogány nebo nahřívat vodu. Vyčkávají tak až na prázdninový nával. Zdražit by se mělo i vstupné, na některých místech až o 30 procent ve srovnání s minulou sezonou.

Ekonomové i politici již dlouhé týdny varují, jak moc jsou ceny pohonných hmot a energií provázány s každodenním obchodem. Inflaci pociťují i majitelé koupališť a bazénů. Mezi nimi je i provozovatel jihlavského aquaparku Vodní ráj.

„V tuto chvíli to vypadá, že sezonu zahájíme se čtrnáctidenním zpožděním,“ konstatoval mluvčí aquaparku Martin Málek. „Zdražily se chemické látky, látky na úpravu vody a samotná voda je taky drahá. Je to prostě problém a proto některé bazény otvírají později,“ vysvětlil předseda Asociace bazénů a saun Pavel Košnar.

Denní provoz pak spolkne desítky tisíc korun. Podle provozovatelů není moc kde ušetřit. „Jediné, co mě napadá, je šetřit na personálu. Tím bychom ale snížili bezpečnost a to nechceme,“ zmínil Vojtěch Konečný za brněnské koupaliště Dobrák.

Majitelům koupališť tak nezbývá, než jít s cenou vstupného nahoru. O kolik se návštěvy aquaparků prodraží? „Když se podíváme na celodenní vstupné podle nového ceníku na sezonu, která začne od 11. června, tak se rodinné vstupné zvedne o 20 procent,“ přiznal mluvčí aquaparku Vodního ráje Jihlava Martin Málek. Běžná vstupenka může podražit až o 30 procent.

Tagy: