Kouřící dodávky na českých silnicích? Známe viníky, vzkázal Kupka stanicím STK

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Ministr Kupka o autech překračujících emise

Část vozidel na českých komunikacích značně překračuje emisní normy, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS s tím, že resort hodlá v kontrolách přitvrdit. Zaměří se také na stanice STK, které vykazují nejvýraznější pochybení. Výsledky analýzy hodlá Kupka společně s policejním prezidentem Martinem Vondráškem představit na čtvrteční tiskové konferenci.

Ministr připomněl, že resort společně s policií a Centrem služeb pro silniční dopravu posílil kontroly stavu vozů na komunikacích. „Zaměřili jsme se především na ona ‚kouřící‘ auta. Část vozidel – především dodávek – značně překračuje emise,“ řekl Kupka.

K TÉMATU: Objem platů stoupne policistům a hasičům o pět procent, řekl Rakušan. Prozradil kdy

„Nejsme spokojeni s tím, jak v Česku fungují stanice měření emisí, takže se počet kontrol navýší. Resort bude v kontaktu s úřady obcí s rozšířenou působností, jelikož mají měřící stanice na starost,“ podotkl ministr.

Na čtvrteční tiskové konferenci hodlá představit výsledky zevrubné analýzy systému, do něhož se automaticky načítají záznamy z měřících míst. „V první chvíli se zaměříme na ty, u nichž jsme zaznamenali nejvíce případů pochybení,“ zdůraznil Kupka s tím, že úředníci objevili na stanicích i nepovolená zařízení, která napomáhala manipulacím s daty.

Co zaznělo v pořadu Co na to ministr dále? Podívejte se v přiloženém videu:

Z výsledků analýzy podle Kupky vyplývá, že jen za poslední půlrok došlo k tisícům pochybení. „Jsem přesvědčen, že dokážeme zlepšit podmínky na měřících stanicích. Zaměříme se rovněž na STK,“ dodal ministr ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Měli bouchat dveřmi, místo toho jsou nepotřební otloukánci, řekli politologové o Pirátech

Tagy:
doprava emise automobil Martin Kupka STK vláda stanice technické kontroly Ministerstvo dopravy České republiky Co na to ministr