Politologové o Pirátech: Měli bouchat dveřmi, místo toho jsou nepotřební otloukánci

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti)

360° (246)

Piráti se stali vládním otloukánkem, namísto toho, aby bouchali dveřmi. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli politologové Lukáš Jelínek s Janem Kubáčkem a společně vyjmenovali důvody, proč tomu tak je. Důsledkem je šetření v pirátských resortech a podle expertů ve vysílání nemají příliš velkou šanci s tím něco udělat.

Podle Jelínka Pirátům vůbec nenahrávají pouhé čtyři mandáty, bez kterých se vláda bez obav obejde. „Jsou nejslabší silou ve vládě. Dlouho byli vnímáni tak, že budou bouchat dveřmi, ale tím, že nyní mají máslo na hlavě v podobě zpackané digitalizace, je to pro zbytek vládní koalice v podstatě o důvod víc toho využít,“ vysvětloval Jan Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že role mouřenína a otloukánka Pirátům už zřejmě zůstane.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní rozpočet? Čistá zlodějna a účetní zoufalství lidí, kteří netuší, co dělat, míní Kalousek

Tomu nahrává i situace, že další subjekt, kterému se rozpočet nelíbí, jsou Starostové. „Také chtějí více pro resort školství, ale vědí, že mnohem lépe se vyjednává, když se netlačí na pilu před kamerami a dává se větší intenzita do zákulisních rozhovorů,“ nechal se slyšet Jelínek. Kubáček také zmínil, že ODS spíše přidá peníze do školství, než aby je dala Pirátům. Zkrátka i kvůli tomu, že zde má část voličské základny.

Pirátům by podle Jelínka svitla naděje v momentě, kdy by se uvnitř vládní koalice utvořila středová koalice proti ODS a TOP 09. „To by rozpočet pro ministerstvo pro místní rozvoj mohl být trochu posílen,“ vysvětloval Jelínek. Doplnil, že vyhrožování Pirátů, že nedají hlasy státnímu rozpočtu, je ukázkou politické neprofesionality.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti předvádějí alibismus, uvedl Balšínek k rozpočtu. Jejich socialistické recepty vedou do pekla

Tagy: