Objem platů stoupne policistům a hasičům o pět procent, řekl Rakušan. Prozradil kdy

Objem platových prostředků od ledna stoupne o pět procent i policistům a hasičům. Po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který chce odměňovat zejména pracovníky v terénu. Šéf Starostů zároveň usiluje o to, aby vývoj platů policistů a hasičů byl předvídatelný na tři roky dopředu.

„Dohodli jsme se na vládě, že objem platových prostředků od ledna stoupne o pět procent. To se týká i policistů a hasičů v České republice,“ uvedl Rakušan. Vláda podle něj nechce přidávat peníze důstojníkům z policejního prezidia.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masivní výhružky školám? Policie má více vyšetřovacích verzí, zmínil Rakušan

„Chceme z finančních prostředků odměňovat aktivní lidi, kteří vykonávají práci na ulici a dbají na naši bezpečnost. To určení do objemů umožňuje mnohem lépe, než konkrétní určení do tarifů ve všech třídách, kde potom platíme a přidáváme i těm, kteří už teď nadprůměrné příjmy v rámci policie mají,“ dodal ministr vnitra.

Zároveň usiluje o to, aby existoval závazný střednědobý výhled vývoje platů. Rakušana čeká v tomto ohledu vyjednávání s odbory.

Podle informací na náborové stránce policie pobírá průměrně policista bez praxe v prvním roce školy hrubý příjem od 30 070 korun. Po třech letech služby je průměrný plat 43 114 korun, celkově byl v loňském roce u policie průměrný plat 56 308 korun. Průměrná hrubá mzda v Česku činila v letošním druhém čtvrtletí 45 854 korun.

VIDEO: Ekonomiku poškodí jak Trump, tak i Harrisová. Zapomínají na největší problém USA, říká Kovanda

Tagy: