Porušení královského protokolu? Karel III. byl při návštěvě Skotska na tenkém ledě

Karel III. a Camilla

Porušil král standardy?

Nový britský král Karel III. si oblékl tradiční skotský kilt a vyrazil do jedné ze čtyř zemí Velké Británie na svoji první cestu od smrti Alžběty II. S manželkou Camillou přijel nejdříve do skotského města Dunfermline, kde se se svými fanoušky bavil více než obvykle. Dokonce se ho mohli dotýkat, čímž málem došlo k porušení závazného protokolu.

Královský pár se vydal na návštěvu Dunfermline, aby mu formálně udělil statut města. Mimo jiné jde o rodiště krále Karla I. Stuarta, který vládl v 17. století a byl posledním králem narozeným právě ve Skotsku. Status města získalo v rámci oslav platinového jubilea u příležitosti Alžbětiných 70 let na trůně, napsal web USA Today.

Přestože je v protokolu jakkoliv zakázáno dotýkat se krále či královny, na setkání s příznivci Karla III. nebyla o podání ruky nouze. „Tato zásada platí pouze v případě, když jste někde uvnitř budovy. Ale to, čeho jsme byli svědky, je taková politická koupel v davu. Takže bych řekl, že nic porušeno nebylo, naopak král reagoval na vstřícné projevy veřejnosti,“ podotkl bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář.

„Nemůže existovat vhodnější způsob, jak připomenout mimořádný život mé milované matky, než udělením pocty místu, které se proslavilo svou dlouhou a významnou historií a nepostradatelnou rolí v životě naší země,“ řekl král v projevu ke skotským občanům.

Královský pár se posléze přesunul do Edinburghu, kde uspořádal sešlost pro přibližně 300 hostů na oslavu britské jihoasijské komunity. Členové královské rodiny se setkali s britskými Indy, Pákistánci a mnoha dalšími a vzdali hold za příspěvky, které poskytli Spojenému království.

Tagy:
Velká Británie Alžběta II. Skotsko královská rodina Edinburgh Miroslav Sklenář Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina Karel I. Stuart Dunfermline