Král, Kuchta a další jsou zrádci. Mají vymyté mozky, proto odchází z Ruska, říká hráč

Jan Kuchta patří mezi fotbalisty, kteří po vpádu ruských vojsk na Ukrajině nechtěli zůstávat v zemi Vladimira Putina. FIFA dotčeným hráčům umožnila beztrestně přerušit angažmá, reprezentační útočník se vydal na hostování do pražské Sparty. Prchnul i další člen národního týmu Alex Král. Přesně těmto profesionálům vzkazuje srbský kolega Nemanja Pejčinovič: Chováte se jako holky a jste zrádci.

Kuchta dal po pouhém půlroce prozatímní sbohem Lokomotivu Moskva, Král využil upraveného pravidla mezinárodní fotbalové federace FIFA. Pozastavil smlouvu u městských rivalů ve Spartaku a našel domov v bundesligovém Schalke 04.

Několik dalších zahraničních hráčů rovněž vyhodnotilo, že bude aktuálně lepší v Rusku nepůsobit a vydali se západním směrem. Jedním z impulsů mohlo být i to, že ruské kluby jsou kvůli činům Putinovy armády vyloučené z evropských pohárů spadajících pod orgán UEFA a není vůbec jasné, kdy se do nich vrátí.

Žádný pádný argument pro odchod ale nevidí Srb Nemanja Pejčinovič, který v Rusku strávil více než šest let kariéry. V „Kuchtově“ Lokomotivu, pak v týmu Fakel Voroněž. A zřejmě mu země přirostla k srdci, jinak by nezmiňoval to, co zmiňuje. Prý je nesmysl odcházet, když je možné si vydělat velký balík.

„Pokud půjdou na Západ, nebudou moct vydělávat tolik peněz jako v Rusku. Pokud míří do Evropy, dělají velkou chybu. Rusko je soběstačné, tato země nikoho nepotřebuje. Na rozdíl od Evropy má příznivé podmínky pro život. Nepotřebuje zrádce, ať táhnou pryč,“ cituje Pejčinoviče srbský web Espreso.

V kritice pokračoval bývalý stoper francouzského Nice nebo Herthy Berlín takto: „Chovají se jako ženské. Chlapi tohle nedělají. Přijeli do Ruska, vydělali peníze a pak řeknou, že je to tady špatné? Je to jako zlý sen. Západní propaganda vymývá fotbalistům mozky. Nechápou, co se vlastně děje, jen se bojí.“

Je pravda, že Pejčinovičův podivný pohled na věc reflektuje to, jaký názor se razí v jeho domovině. Pochází ze země,  která v kontextu probíhající války nestojí na straně Ukrajiny. V hlavním městě Srbska Bělehradě se konaly demonstrace na podporu Moskvy, prezident Vladimir Putin je tam populární a srbská vláda se nepřipojila k sankcím směřovaným proti kremelskému režimu.

Tagy: