Jágr k Rusku mlčí, kvituje hokejová legenda a kritizuje Haška. Dres od Putina vracet nehodlá

Bývalý československý hokejový reprezentant Jozef Golonka má ve své sbírce i stříbrnou a zlatou olympijskou medaili.

Podepisování smluv v KHL je pro mimoruské hokejisty kvůli válce na Ukrajině ožehavým tématem. Někdo hráče chápe, jiní nešetří kritikou. Kontroverzní názor naposledy vypustil do světa bývalý československý reprezentant a dvojnásobný olympijský medailista Jozef Golonka. „Dres od Putina nemám proč vracet. Jsem přesvědčen, že by se politika neměla míchat se sportem,“ řekl 84letý rodák z Bratislavy webu čas.sk.

„Položme si otázku, proč někomu vadí, že Slováci a Češi jdou hrát do KHL, a nikomu nevadí, že Rusové oblékají dresy klubů z NHL,“ řekl pro Nový Čas Jozef Golonka, československá hokejová legenda.

Reagoval tak na kritiku z úst například brankáře Dominika Haška. Ten se do českých hokejistů, kteří nakonec budou v nadcházející sezoně v Rusku hrát, nevybíravě opřel.

„Musím přiznat, že mě Hašek dost překvapil. Je zajímavé, že takový Jágr, což je třetí nejlepší hráč v historii NHL, se k tomuto tématu veřejně nevyjadřuje. Já měl mezi Rusy nepřátele i přátele. Také mezi Švédy. Vždy jsme si to vyřídili na ledě. Pak jsme si však sedli a dali deci vínka,“ přemítal držitel olympijského stříbra z Grenoblu 1968, bronzu z Innsbrucku 1964 a čtyř medailí z mistrovství světa mezi léty 1959 a 1969.

KHL je od svého zrodu pevně spojena s ruským režimem a prezidentem Vladimirem Putinem. Do největších klubů navíc postupem času vstoupily nejbohatší ruské společnosti – mnohdy státní. Účast zahraničních hráčů v soutěži se tak některým hokejovým osobnostem příčí.

„Mrzí mě to moc. Práce českého občana v Rusku je podporou ruského režimu, války na Ukrajině, a tedy i nebezpečí pro naši zemi a občany. Neviním však toho kluka (Jaškina) ani jeho agenta, ale vládu a Parlament ČR, že doposud nepřijal zákon, který by toto zakazoval,“ kritizoval před několika dny Hašek odchod Dmitrije Jaškina z NHL do Petrohradu. „Ten člověk neporušil zákon. Parlament nechá naše občany podporovat fašismus, jedná proti zájmům ČR. Naši poslanci by se z toho měli zodpovídat. Je to jejich povinnost,“ dodal olympijský vítěz z Nagana v diskuzi na sociální síti.

Řady Čechů a Slováků, kteří budou KHL v nadcházející sezoně hrát, se v posledních týdnech rozrostly. Ze Slováků to budou brankář Patrik Rybár, obránci Michal Čajkovský a Christian Jaroš a útočníci Samuel Buček, Adam Liška a Michal Krištof. K tomu čeští zástupci Dmitrij Jaškin, Rudolf Červený, Libor Šulák a Michal Jordán.

Putin přitom KHL využívá i ke své propagandě. V březnu 2022 například obdržely kluby od svazu příkaz, aby během zápasů podporovali armádu, která vtrhla na Ukrajinu. Kluby měly distribuovat připravené letáčky a plakáty, doporučené byly i vzkazy na kostce nad ledem. Propagace je povinná a musí být dokumentována.

Ovečkin je výjimečný

Vlna kritiky se nese také na jednu z největších hvězd zámořské NHL, útočníka Washingtonu Alexandra Ovečkina, který válku neodsoudil. Na svém Instagramu má navíc stále profilovou fotku s Putinem. „Co se týká Ovečkina, myslím si, že mnohým překáží ze sportovní stránky. Je to výjimečný hokejista, na ledě vyniká. To, že má fotku s Putinem, je jeho soukromá věc. On tu válku nevyvolal. Vážím si ho. Když jsou mistrovství světa nebo olympijské hry, ještě ani pořádně nedohraje svůj zápas v NHL a už si balí kufr a letí za sbornou,“ hájil Golonka vítěze Stanley Cupu ze sezony 2017/2018.

Československý útočník navíc přiznává, že má od Putina vzácný suvenýr. V roce 2020 si na Ruském velvyslanectví v Bratislavě slavnostně převzal dres, který mu poslala sama hlava Ruské federace. „Nemám proč ho vracet. Jsem přesvědčen, že by se politika neměla míchat se sportem. Jsem apolitický člověk. Mou politikou bylo vítězit a dělat radost divákům. Dres mám doma dobře schovaný. Byla to pro mě velká čest,“ pokračoval hokejista, který je členem síní slávy slovenského, českého i německého hokeje a také mezinárodní federace IIHF.

Rusům nepodal ruce

Kontrastem k jeho současným výrokům je mistrovství světa z roku 1969 ve Stockholmu. Československo tehdy získalo bronz, nejvíce se ale vzpomíná na výhry 2:0 a 4:3 nad později zlatým Sovětským svazem. Turnaj se hrál jen sedm měsíců po okupaci Československa a oslavy triumfů se do historie zapsaly pod heslem „vy nám tanky, my vám branky“.

Po prvním zápase Golonka a spol. na protest proti invazi odmítli soupeřům podat ruce. „Riskovali jsme a StB to naštvalo. I mě vyslýchali. Kdo si teď na ty naše kluky vzpomene?“ vrátil se do minulosti a dodal: „Já jsem kvůli politice přišel o dva tituly mistra světa. V roce 1962 nedostal tým NDR víza do USA a my jsme tam také necestovali. Měli jsme přitom na zlato. V roce 1969 měl být šampionát v Praze, ale přesunuli ho do Stockholmu. Byli jsme ve skvělé formě, ale neměli jsme výhodu domácího prostředí. Navíc polský rozhodčí neuznal můj ‚zlatý gól‘.“

Tagy: