Nové mince s portrétem Karla III. odhaleny. Jeden detail je jinak, než u těch s královnou

Po úmrtí královny Alžběty II. se změní leccos. A to včetně mincí, na kterých byla královna rovněž vyobrazena. Portrét Karla III. se nejprve objeví na 50pencových mincích, do oběhu půjdou v prosinci. Informoval o tom web Sky News.

V souladu s tradicí směřuje králův portrét na opačnou stranu než královnin. Karel III. je tedy zachycen z levé strany. Podle královské mincovny se portrét objeví nejprve na mincích v hodnotě 50 pencí. Obchodní ředitelka Královské mincovny podle webu Sky News řekla, že Karel III. úzce spolupracoval se sochařem Martinem Jenningsem, který podobiznu vytvářel. Král pak portrét osobně schválil.

„Portrét je důstojný a půvabný, což odráží jeho služby,“ popsal minci Chris Barker z Muzea Královské mincovny. Podobizna je považována za poněkud měkčí a méně královskou než u ostatních panovníků. „Myslím, že když se podíváte zpět na některé portréty Alžběty, zejména na její první portrét od Mary Gillick, bylo to mnohem idealizovanější,“ dodal Barker.

Mince se vymění až postupem času

Vytvořena byla také pamětní mince v hodnotě 5 liber. Ta má na zadní straně dvojportrét zesnulé Alžběty II. Na jednom je královna zachycena v mladším věku, na druhém je pak již starší. Mince bude součástí sbírky pamětních mincí a lidé si ji budou moci zakoupit od října.

Nové mince s Karlem III. půjdou do oběhu během prosince. Nicméně všechny britské mince s podobiznou Alžběty II. nadále zůstávají zákonným platidlem. Ve Spojeném království je v oběhu asi 27 miliard mincí s portrétem královny Alžběty II. K jejich výměně tedy dojde až v průběhu času.

Tagy: