Období smutku skončilo, zpátky do práce. Král Karel III. už zavádí zásadní změny

Král Karel III. ve Walesu

Král Karel III. chce propouštět zaměstnance

Oficiální období smutku za zesnulou královnu Alžbětu II. je u konce. S úderem úterní osmé hodiny ranní se členové královské rodiny vrátili ke svým povinnostem. Král Karel III. navíc přistoupil k prvním zásadním změnám.

O konci období smutku informovala královská rodina skrze své sociální účty. „Období královského smutku po smrti Jejího Veličenstva královny Alžběty skončilo. Tento účet bude i nadále odrážet práci krále, královny-manželky a dalších členů královské rodiny, stejně jako připomínat život a práci královny Alžběty,“ uvedli zaměstnanci paláce a připojili snímek panovnice z roku 1952.

Zároveň přišli s první zásadní změnou za vlády nového panovníka, kterou je vzhled sociálních účtů informujících o životě a práci členů královské rodiny. Fotografii Alžběty II. vystřídal snímek Karla III. s královnou-manželkou Camillou. Jejich portrét byl pořízen před dvěma lety u válečného památníků na Balmoralu.

Král v posledních týdnech pobouřil také oznámením, které zaslal zaměstnancům. Hrozí jim propuštění pro nadbytečnost. Někteří z nich pro něj přitom pracovali i celá desetiletí. Král se totiž bude stěhovat ze své rezidence do Buckinghamského paláce.

Karel III. zaměstnává 101 lidí. Pro královnu jich pracovalo bezmála pět set. Zatím ale není jisté, jaký osud postihne je.

Kdy proběhne korunovace?

Po královnině smrti se změnily oficiální účty také prince a princezny z Walesu. Upravili své tituly a dosavadní profilový snímek aktualizovali o fotografii, na níž pózují v Irsku. Od úmrtí Alžběty II. ve čtvrtek 8. září plnila královská rodina oficiální povinnosti pouze tam, kde to bylo vhodné, a její členové se na veřejnosti oblékali do černé na znamení úcty.

Od 27. září se však všichni vrátili k plnění svých běžných povinností v plném rozsahu. Plány krále Karla III. zatím nejsou známy, ví se však, že aktuálně pobývá ve Skotsku, kam odcestoval krátce po státním pohřbu. Očekává se, že na sídle Birkhall zůstane až do začátku října – stejně jako to dělala jeho matka, královna Alžběta II.

Veřejnost již nyní však vyhlíží oznámení data korunovace nového panovníka. Je pravděpodobné, že se uskuteční na jaře, kdy bude v Londýně příjemné počasí. Sama královna na svou korunovaci, k níž došlo 2. června 1953, čekala více než rok.

Tagy: