Královská rodina hrozí BBC koncem spolupráce. Chce předem vidět zbytek dokumentu o princích

Královna Alžběta II.

Královská rodina válčí přes tisk

Britská královská rodina zuří. Veřejnoprávní televize BBC jim totiž po opakované žádosti odmítla ukázat nový dokument Princové a média (The Princes and the Press) ještě před jeho uveřejněním. Po odvysílání premiérového dílu pak vládnoucí rodina požaduje možnost předem reagovat na další zveřejněná tvrzení. Jinak hrozí, že přestane s BBC spolupracovat.

Zástupci prince Williama opakovaně žádali stanici, aby poskytla královské rodině nový dokumentární film ke zhlédnutí, aby měli možnost se k němu vyjádřit. BBC jim však nevyhověla. „Pořad je o tom, jak se dělá žurnalistika o královské rodině. Vystupuje v něm řada novinářů,“ uvedla podle webu Mirror v reakci na žádost členů královské rodiny stanice BBC.

Nový dokumentární film z produkce britské televize BBC pojednává o tom, jak o Williamovi a jeho mladším bratrovi Harrym média v průběhu desítek let informovala. První díl, který byl odvysílán už toto pondělí, mapoval roky od královnina diamantového jubilea v roce 2012 až po svatbu vévody a vévodkyně ze Sussexu v roce 2018. Vyprávěl mimo jiné i o tom, jak se objevila tvrzení o „roztržce“ mezi Harrym a Williamem a jejich rodinami.

Podle informací deníku Daily Mail má dokument mimo jiné dokazovat, že na sebe oba princové médiím donášeli. Tuto pomluvu však oba popírají. „V tuto chvíli jsme na různých životních cestách, ale vždy tu pro něj budu a vím, že on tu vždycky bude pro mě. Už se nevídáme tolik jako dřív, protože jsme zaneprázdněni, ale je to můj bratr a mám ho velmi rád,“ uvedl dříve Harry.

Druhý díl dokumentárního filmu vychází příští týden. Královna, její syn princ Charles a vnuk vévoda z Cambridge se teď spojili a stanici BBC pohrozili, že s ní ukončí spolupráci. Televize by tak přišla o možnost s nimi dále natáčet, vysílat jejich projevy a nedostávala by od nich vyjádření.

Tagy: