Křeček: Náklady na jednoho uprchlíka budou až 65 tisíc korun. Ekonomice ale prospějí

Ekonom Štěpán Křeček

360° (405)

Pokud v Česku bude 600 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, náklady za jednoho migranta se vyšplhají na 50 až 65 tisíc korun. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček. „Problémem veřejných financí nejsou Ukrajinci,“ prohlásil další host pořadu, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Samek se během diskuze přikláněl k tomu, že současné ekonomické krizi by mohlo pomoci zvýšení daní. Podle Křečka vláda Petra Fialy daně zvyšovat nebude a nestojí o to ani opozice ve Sněmovně.

„Zároveň je podstatné říci, že je tady plán, aby se schodky postupně snižovaly. Samozřejmě se při tvorbě programového prohlášení nepočítalo s válkou, takže se kvůli tomu snižování schodků oddálí, ale rozhodně ani při této obrovské pohromě letos nebude dramatický schodek jako v loňském roce,“ vysvětlil Křeček.

Fialova vláda počítá se schodkem 280 miliard korun. Premiér ale počátkem března nevyloučil, že rozpočet bude muset přepracovat v souvislosti s dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Kolik stát stojí jeden uprchlík?

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli řekl, že ministerstvo vnitra dosud stálo zvládání migrace z Ukrajiny 10 miliard korun. Rakušan odhadnul, že jeho resort za řešení migrační otázky zaplatí asi 20 až 30 miliard korun. „Pokud se bavíme o zhruba 600 tisících uprchlících, náklady na jednoho uprchlíka budou v průměru stát 50 a 65 tisíc korun, takže se pohybujeme kolem 30 až 40 miliard. Je to prvotní náklad,“ odhadl Křeček.

„Nicméně je potřeba zdůraznit, že již teď tady uprchlíci platí daně, odvádí DPH, hledají si práci, z níž také budou odvádět daně. Velice rychle se můžeme dostat do bodu zlomu, kdy uprchlíci budou přínosem pro naši ekonomiku. Chtěl bych jenom říct, že v situaci, kdy někteří Ukrajinci stojí před rozhodnutím, jestli si nechají svázat ruce a dostanou kulku do hlavy, samozřejmě, že ze země prchají, a my máme morální povinnost jim pomoci. Musíme se tomu postavit čelem,“ má jasno Křeček.

Podle Samka problémem veřejných financí nejsou Ukrajinci. „Je to jenom dílčí náklad. Celkové náklady celé válečné akce, která se teď odehrává, jsou i kolaterální ztráty, k nimž dochází i v naší ekonomice,“ dodal Samek.

Tagy: