Postihly nás čtyři katastrofy. Jedna z nich je chování Fialovy vlády, tvrdí exministr

Vlastimil Tlustý

Co Čech, to politik! (405)

Bývalý ministr financí z ODS Vlastimil Tlustý v pořadu Co Čech, to politik! ostře zkritizoval současnou vládu Petra Fialy (ODS). Čeští občané prý nejsou pro kabinet na prvním místě, vláda navíc podle Tlustého možná záměrně vytváří hysterii kolem války na Ukrajině, aby zakryla ekonomické problémy, které neřeší.

Češi už minimálně několik týdnů pociťují následky energetické krize či ruské invaze na Ukrajinu. Zdražuje téměř všechno. Oproti minulým letům si drasticky připlatíme za potraviny, energie nebo pohonné hmoty.

„S tím, jak postupuje česká vláda, je jisté, že bude hůř. Postihly nás čtyři katastrofy. Nejdříve covid, pak astronomický dluh, za který může Babišova vláda, následně válka na Ukrajině a do toho chování Fialovy vlády,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS exministr Tlustý.

Vládní politici prý kolem války na Ukrajině vytváří fanatismus. „Byla vytvořena atmosféra, že jsme ve válce. Tvrdí to sám premiér, to je neuvěřitelné. Nejsme ve válce, jde o šíření poplašné zprávy a vyplývá z toho logická hysterie. Začínám si ale myslet, že hysterie je záměrná, aby odpoutala pozornost od ekonomických problémů,“ pokračoval Tlustý v kritice.

Podle Tlustého vláda nic nedělá s ekonomickými důsledky, věnuje se jen tomu, aby udržovala ve společnosti válečnou hysterii, a za vše, co zdražuje, viní právě konflikt na Ukrajině. „Okolní země ukazují, že se dá proti důsledkům bránit a občan je na prvním místě. Vláda nic nedělá a navíc říká, že nemůže. Podívejme se na cenu benzinu v porovnání s okolními státy,“ uvedl exministr.

Třináct kroků

Kabinet Petra Fialy (ODS) v reakci na rostoucí ceny pohonných hmot například zmonitoroval marže jednotlivých prodejců. Zastropovat ceny zatím nehodlá, s čímž souhlasí i někteří ekonomové a argumentují tím, že lidé by začali pohonné hmoty nakupovat tak rychle, že by za chvíli došly.

V řešení energetické krize pak ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na konci března uvedl, že vláda připravila pro české občany komplexní energetický balíček. „Jedná se o třináct kroků, které mají jedno společné – mají se pozitivně promítnout do výdajů domácností a zlepšit ekonomický stav České republiky do budoucna,“ informoval.

První je zvýšení existenčního a životního minima o 10 procent od 1. dubna 2022, stát dále plánuje firmám z energeticky náročných odvětví kompenzovat nepřímé náklady. Evropská komise program podle Síkely předminulý týden schválila, nyní se jedná o rozšíření výčtu odvětví, která by z něj mohla pomoc čerpat. Na zbytek kroků se můžete podívat ZDE.

Petříček: Koukněte se do Německa

Bývalý šéf české diplomacie a současný místopředseda ČSSD Tomáš Petříček v pořadu Co Čech, to politik! doporučil, aby se politici podívali do Německa, kde dali jednorázový příspěvek domácnostem. Vláda by se podle Petříčka měla zabývat možností snížení daně z příjmů. „Také jsou návrhy, jak využít výnosů z emisních povolenek. Měly by se soustředit i na rostoucí ceny potravin, ty základní by mohly mít nižší sazbu DPH,“ uvedl sociální demokrat.

Tlustý částečně souhlasil. „DPH je to první, do čeho se dá sáhnout. Stát se přiživuje. Kasírují nejen ti, kteří prodávají, ale i stát. Pokud má zvýšené příjmy, může říct, že mu stačí původní výnosy,“ prohlásil.

Očekával by, že Česko pozastaví dražbu energie na jednotném evropském trhu. Češi podle něj nemají tak vysoké platy jako Němci a nemohou tak platit německou cenu. „Budeme si energii prodávat mezi sebou. Co zbyde, prodáme Evropě,“ podotkl.

Tagy: