Křeček: Zemědělce napálili dezoláti. Nešlo o žádnou proruskou scénu, ohradila se Šichtařová

Ekonom Štěpán Křeček a ekonomka Markéta Šichtařová

360° (51)

Někteří zemědělci se v pondělí nechali napálit dezoláty a dezinformační scénou, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS). Podle něj je to nefér vůči ostatním farmářům, kterým byl protest ukraden. Ekonomka Markéta Šichtařová ale zdůraznila, že zemědělci jsou už podruhé během sta let diskriminováni a označovat je za nějaké rusofily je velmi dětinské.

„V pondělí jsme viděli, že mnozí organizátoři jsou z té dezinformační scény a patří mezi takzvané dezoláty. Někteří zemědělci se bohužel nechali napálit, připojili se k těmto protestům. Pak si to uvědomili a z protestů předčasně odjeli,“ popsal Křeček. Dodal, že ho celá situace mrzí. „Přijde mi to nefér vůči zemědělcům, kteří pak sami říkali, že jim ten protest byl ukraden,“ podotkl Křeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kam s obilím? Šéf Agrární komory srovnal stav s Titanicem. Bavme se o sóje, vyzval Výborný

Proti jeho slovům se ale tvrdě ohradila ekonomka Markéta Šichtařová. Označení za dezoláty je podle ní ošklivé. „Připomíná mi to, jak se mluvilo o zemědělcích v padesátých letech. Zemědělci jsou už podruhé během sta let diskriminováni a jsou státem tlačeni k tomu, aby v podstatě přišli o své živobytí. Označovat je za nějaké rusofily je velmi dětinské v okamžiku, kdy v padesátých letech byli kolektivizováni právě ve jménu Ruska a teď znovu přicházejí o své podniky a znovu ve jménu Ruska,“ řekla Šichtařová.

Křeček ale podotkl, že účastníky protestů za dezinformátory neoznačil. „To byly naopak oběti těch dezinformátorů, kteří organizovali protesty. Zemědělců se silně zastávám a mrzí mě, že byli zneužiti těmi pány, jako byl Jandejsek (Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory ČR a majitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov, pozn. red.) podobní, kteří zneužili zemědělce, aby mohli protestovat a jak se ukázalo, ne za podporu zemědělství, ale proti vládě,“ řekl Křeček.

Podle Šichtařové jde ale o naprosto učebnicový argumentační faul. „Na základě jednoho člověka je dehonestována celá myšlenka. Drtivá většina mluvila o tom, že je ničí Green Deal. Tady nešlo o žádnou proruskou scénu, tady šlo o definici a o vymezování se proti Green Dealu,“ zdůraznila ekonomka.

Tagy:
demonstrace zemědělství protest Štěpán Křeček Rusko Ministerstvo zemědělství České republiky Markéta Šichtařová