Kam s obilím? Šéf Agrární komory srovnal stav s Titanicem. Bavme se o sóje, vyzval Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a prezident Agrární komory Jan Doležal

360° (50)

V Evropě jsou plné sklady obilí a trh stojí, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prezident Agrární komory Jan Doležal. Podotkl, že někteří zemědělci váhají, jestli zakládat porosty jařin, a situaci přirovnal k Titanicu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) namítl, jestli není na čase bavit se o nových plodinách, jako je třeba sója.

V zemědělství se momentálně hraje o to, aby bylo kam uskladnit zimní produkci, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prezident Agrární komory Jan Doležal. „Zemědělci mají na polích mimo jiné ozimé olejniny, které budou sklízet v létě. Máme ale plné sklady a trh prakticky stojí. Někteří dokonce pochybují, že by měli zakládat porosty jařin, protože trh nemá odbyt,“ popsal Doležal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: To je něco tak drzého. Klaus se tvrdě pustil do Fialy kvůli výrokům o zemědělcích

Podotkl, že Evropa vždy byla vývozní. „Živili jsme Afriku a lidnaté státy v jihovýchodní Asii. Dnes to tak není. Na trzích je teď i Ruská federace, která dováží do Evropy,“ zdůraznil Doležal a situaci přirovnal k Titanicu. „Musíme ucpat tu díru, protože nám tady opravdu teče obilí na evropský trh a my ho nejsme schopni odčerpat. Evropská komise by to měla řešit,“ dodal.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ale podotkl, že situace není černobílá. „Vždy platí, že někdo prodává a někdo kupuje. Česká republika má poměrně výraznou nadprodukci obilovin, vypěstujeme zhruba osm milionů tun a spotřebujeme pět milionů. Ale je to také hozená rukavice farmářům a zemědělcům. Pojďme se bavit o tom, jestli není čas se bavit o nových plodinách, jako je třeba sója,“ sdělil Výborný.

To ale podle Doležala není tak jednoduché. „Zemědělci vždy pěstují jen to, co dokáží prodat. Tam budeme samozřejmě narážet na obchodní řetězce, a proto jdeme do základních komodit,“ uvedl Doležal.

Tagy: