Krejčíková se po velkém boji loučí s Wimbledonem, Plíšková s Muchovou jdou dál

Česká tenistka Barbora Krejčíková ve Wimbledonu svůj nedávný triumf z Roland Garros nenapodobí. Proti světové jedničce Ashleigh Bartyové se sice v osmifinále rychle ujala vedení, nakonec však padla 5:7, 3:6. V souběžně hraném zápase oproti tomu do čtvrtfinále postoupila Karolína Plíšková, jež přemohla Rusku Ljudmilu Samsonovovou 6:2, 6:3. Dařilo se též Karolíně Muchové, která vyřadila Španělku Paulu Badosaovou po výsledku 7:6, 6:4.

Wimbledonské pondělí zvané Manic Monday bylo letos plné českých bitev, během londýnského odpoledne se uskutečnily hned tři. Asi nejvíce fanoušky zajímal souboj Krejčíkové, která před střetnutím se světovou jedničkou Bartyovou vyhrála 15 zápasů v řadě.

Ten šestnáctý však její radostí navzdory statečnému výkonu neskončil.

Přitom to zkraje vypadalo velice nadějně. Krejčíková v úvodní sadě vedla 4:2, za stavu 40:15 měla brejkbol. Její slavná australská soupeřka se však vzchopila, game obrátila. V tom následném Češka vedla 40:30, svou velkou šanci nicméně zahnala dvojchybou. Místo 5:3 to bylo najednou 4:4.

Vítězka Roland Garros nic nevzdávala, chvíli poté dokázala v kritickém okamžiku srovnat na 5:5. Od úspěchu ji zase dělilo jen málo. Dva následné gamy ovšem přece jen ztratila, neuhrála v nich dokonce ani fiftýn.

„Když jsem to nejvíc potřebovala, zahrála jsem i nejtěžší míče,“ glosovala to po duelu Bartyová.

Brněnská rodačka přitom prokázala kuráž i ve druhém setu.

V něm Australanka vedla už 4:2, a přece se stav díky srdnaté Češce ještě jednou srovnal. Nedávná pařížská senzace si ovšem nepodržela servis. A přestože se v deváté hře opět dostala na dostřel, eso Bartyové dalo výsledku konečný a nepříznivý štempl.

„Barbora má úžasnou sezonu, je jednou z nejtěžších možných soupeřek,“ poklonila se vítězka bezprostředně po utkání, zatímco Krejčíkovou do šatny vyprovázel uznalý divácký aplaus.

Plíšková oproti ní zažila povedené pondělí, do svého prvního wimbledonského čtvrtfinále postoupila suverénním způsobem. Přestože měla před londýnským grandslamem na svém kontě tři prohry za sebou, v All England Clubu svižně našla někdejší formu.

Světovou třináctku Ljudmilu Samsonovovou z Ruska v osmifinále vyprovodila po výsledku 6:2, 6:3, vítězka červnového turnaje v Berlíně neměla nárok.

Po Plíškové se na kurt dostala Muchová, která v další osmifinálové bitvě vyzvala Španělku Badosaovou. Dcera bývalého ligového fotbalisty si loni zahrála wimbledonské čtvrtfinále, po roce ho chtěla okusit znovu.

A chtěla opravdu moc.

V prvním setu prohrávala už 2:5, díky neutuchající vůli se však na soupeřku dotáhla, v tie-breaku pak úvodní sadu dokonce senzačně ovládla. Famózní práce!

Na fascinující jízdu navázala i ve druhém setu.

V něm sice ztratila vedení 4:2, vzápětí však zápas díky parádní defenzivě i jednomu úchvatnému lobu přece jen dotáhla do šťastného konce. Může se jí hodit, že se utkání neprotáhlo do třetí sady, čtvrtfinálová bitva totiž Muchovou čeká už v úterý.

Tagy: