Zrada Putina? Jeho okolí panikaří, elitní představitel Kremlu tajně požádal Západ o pomoc

Vladimir Putin na manévrech v Petrohradu

Just o ruské ekonomice

Vysoce postavený úředník Kremlu podle informací britského webu The Mirror tajně oslovil Západ, aby pomohl ukončit válku na Ukrajině. Podle něj okolí Vladimira Putina panikaří a chce vyjednat konec konfliktu.

Tvrzení o ukončení ruské agrese se objevila ve zprávě, která byla určena západním zpravodajským službám. Úředníci a funkcionáři, kteří mají blízko k Putinovi, jsou prý dle dokumentu znepokojeni tvrdými sankcemi, které na Rusko uvalily západní státy. Starost jim dělá také upadající ekonomika.

Někteří členové Putinova nejbližšího okolí se obávají rostoucího nebezpečí, které s sebou přináší riskantní boje v okolí Záporožské jaderné elektrárny. Bezpečnostní analytik Josef Kraus z katedry politologie Masarykovy univerzity ve vysílání CNN Prima NEWS již dříve uvedl, že v momentě, kdy se kolem jaderné elektrárny střílí a existují informace, že je podminovaná, tu určité riziko je. „Není ale potřeba vyvolávat paniku. Ani jedna ze stran nemá potřebu vytvářet katastrofu, která by postihla celý kontinent,“ řekl s tím, že jde o zajímavý vyděračský potenciál, který lze využít jak vůči protivníkovi, tak vůči Evropě.

Západ bere informaci vážně

Zpráva byla podle The Mirror předána za Putinovými zády kontaktům americké CIA nebo západním diplomatům. Zpravodajské služby podle britského webu berou dokument vážně. „Představitel Putinova úzkého okruhu lidí poslal Západu signál ohledně ochoty k vyjednávání. Elita v Kremlu panikaří,“ stojí údajně ve zprávě.

Kdo oslovil západní organizace, není jasné. Mělo by se ovšem jednat o některou z hlavních postav ruského režimu. Pokud by byla identita dotyčného odhalena, mohl by být spolu se svou rodinou v nebezpečí – jak je známo, Vladimir Putin si v podobných případech servítky nebere. Již dříve se zbavil několika vojenských velitelů a zkušených špionů. Někteří z nich dokonce záhadně zmizeli.

Rusko rozpoutalo otevřenou válku s Ukrajinou v noci z 23. na 24. února. Prezident Vladimir Putin šokoval celý svět, když zahájil útok ze všech stran – z Ruska, Běloruska i od Krymu. Aktuálně ruské ministerstvo obrany vzkázalo, že armáda získala kontrolu nad ukrajinskou obcí Pisky. Kyjev však informaci popřel, líté boje prý nadále pokračují. Rusové pokračují také v ofenzivě u Doněcku. Stejně tak nadále ostřelují Ukrajinu. Střílí ale i sami obránci – raketomety HIMARS údajně zasáhly základnu ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny v okupovaném ukrajinském městě Popasna. Ukrajinští partyzáni pak zničili železniční most nedaleko okupovaného Melitopolu.

Tagy: