Detaily z vyšetřování tragédie v Brně: Vichřice vyvrátila kmen, kočárek zcela zavalil

Spadlý strom v Brně

Pád stromu nedaleko Soběšic u Brna

Policisté dál vyšetřují sobotní pád stromu nedaleko Soběšic u Brna. Na maminku s kočárkem se tam zřítil kmen, který silný vítr vyvrátil ze země. Malé dítě nakonec zemřelo v nemocnici. Vyšetřovatelé si teď nechají vypracovat několik znaleckých posudků.

Uplynulý víkend byl nejen na jižní Moravě extrémně větrný. Hasiči i záchranáři po celé republice vyjížděli ke stovkám událostí a varovali: „Nechoďte do lesů ani parků, hrozí pády stromů.“

„Evidujeme nadprůměrný počet výjezdů, zejména k popadaným stromům, těch bylo za celý víkend přibližně 130 případů,“ uvedl v neděli mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška.

Jeden z těchto případů skončil tragicky. Nedaleko Soběšic u Brna spadl v sobotu v podvečer vlivem vichřice strom na maminku s kočárkem.

„Ošetřili jsme ženu, která měla zranění spíše lehčího charakteru. Pokud jde o dítě, utrpělo těžké zranění a my jsme ho za stálé resuscitace ve vážném stavu předávali k další péči na ARO dětské nemocnice v Brně,“ informovala mluvčí záchranářů Michaela Bothová. V nemocnici ale i přes veškerou snahu lékařů dítě nakonec zemřelo.

V tomto případě se bohužel jasně naplnilo rčení „v nesprávnou dobu na nesprávném místě“. Žena procházela po cestě, která zároveň slouží i jako lesní naučná stezka, a nemohla tušit, že silný vítr vyvrátí strom i s kořenem a ten spadne přímo na ni i na kočárek s malým dítětem.

Lokalita, kde se několik stromů vyvrátilo, patří Školnímu lesnímu podniku Masarykův les Křtiny, který spadá pod Mendelovu univerzitu v Brně. Ta už proto spolupracuje s policií. „Je to tragická událost, která nás také zasáhla. V té lokalitě vichřice vyvrátila tři stromy a podle prvotních zjištění našich lesníků tyto stromy byly zdravé, bez známek poškození,“ sdělil mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

„Případ prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. Kriminalisté z územního odboru Brno-venkov si vyžádají znalecký posudek z oboru ochrany přírody,“ doplnil policejní mluvčí Pavel Štáb.

Jestli se nakonec prokáže, že stromy byly zdravé a nikdo nemohl předpokládat jejich pád, ukážou až závěry znaleckých posudků. Pokud ovšem někdo zanedbal své povinnosti, hrozí mu za usmrcení z nedbalosti i několikaleté vězení.

Tagy: