Kriminalita i počet lidí na ulicích v Praze rostou. No go zóny tu nemáme, hájí se Udženija

Náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Uždenija (ODS)

K VĚCI 5.10.2023

V Česku meziročně vzrostla kriminalita. Podle statistik Policie ČR až o devět procent. Někteří obyvatelé dokonce upozorňují na takzvané no go zóny, tedy místa, kam se bojí chodit. Náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS) ale v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedla, že tak daleko v metropoli ještě nejsme. „Myslím, že v Praze žádná no go zóna vyloženě není,“ zmínila.

Kriminalita se v České republice v prvním čtvrtletí podle statistik Policie ČR meziročně zvýšila o devět procent. „V Praze je stále bezpečno. Jsme jedna z nejbezpečnějších metropolí. Nicméně také vnímáme nárůst kriminality. Už jsme po období koronaviru, je tu víc lidí a pohybují se po hlavním městě. Primátor Bohuslav Svoboda, který má v gesci bezpečnost, má pravidelné porady s řediteli městské i státní policie a snaží se kritická místa posilovat,“ popsala v pořadu K věci na CNN Prima NEWS náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS). Dodala, že hlavní problém je počet městských strážníků, ale i příslušníků Policie ČR, protože je dlouhodobě pod optimem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž na Plzeňsku vyhrožoval střelbou. Zásahová jednotka ho po hodině zadržela

V některých částech Prahy jsou podle obyvatel i takzvané no go zóny, tedy místa, kam se lidé bojí chodit. Ale podle náměstkyně primátora tomu tak není. „Nemyslím si, že jsem došli tak daleko. Prahu znám křížem krážem a nedovedu si představit, že bych se někam bála vstoupit. Myslím, že v Praze žádná no go zóna vyloženě není,“ sdělila Udženija s tím, že pokud by se někdo cítil ohrožen, stačí zavolat na policii.

Na problém upozorňoval například starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS), který zmínil, že se ve čtvrti  „často střílí a lidé do sebe také bodají“. Problémy s lokalitami, kde byla zvýšená kriminalita, prý Udženija řešila, když byla starostkou Prahy 2. „Vždycky když se něco takového stalo nebo jsme věděli, že máme kritickou lokalitu, snažili jsme se to s bezpečnostním oborem řešit. Měl by to řešit starosta, a pokud je to nad jeho síly, ať se obrátí na město a pomocnou ruku určitě dostane,“ sdělila Udženija.

Více o kriminalitě v Praze a také o aktuální situaci s bydlením se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: