Jedna učitelka na celou školu v pražském Újezdě. Ostatní odešli kvůli nové ředitelce

ZŠ Formanská

Základní školu hromadně opustili učitelé

Jedna učitelka na celou školu. Taková situace hrozila na základní škole Formanská v pražském Újezdě. Od příštího pátku tam má totiž nastoupit nová ředitelka Helena Patáková, která nahradí dosavadního ředitele Tomáše Kunsta. Patáková vyhrála ve výběrovém řízení, které vyhlásila radnice. Rodiče dětí, kteří školu navštěvují, ale tvrdí, že se nová ředitelka dopustila během konkursu plagiátorství.

Kvůli změně vedení se rozhodlo ze zdejší školy odejít kromě ředitele také několik učitelů a dalších zaměstnanců školy. „Mnozí učitelé už jsou s nervy opravdu na dně. Situace je nelehká i pro rodiče a samozřejmě pro děti,“ sdělil ředitel ZŠ Formanská Tomáš Kunst.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Škola děti na přijímačky nenaučí, říkají odborníci. Přípravky jsou milionový byznys

„Mám syna v první třídě, je to pro nás velice těžká situace, protože adaptace syna je náročná a velice těžce tuhle situaci snáší,“ popsala Pavlína Zvelebilová. „Jsem znepokojená z toho, že bychom během jednoho školního roku měli mít dalšího pana učitele, či paní učitelku,“ uvedla Kateřina Radmilovič. „Nevíme, co se bude dít od příštího pátku. Do dneška jsme nedostali informace, jací pedagogové nastoupí,“ řekla Andrea Hrášková.

Hrozilo, že děti nebude mít kdo učit. Městská část podle starosty sehnala čtyři učitele. „Nastupující paní ředitelku nějakým způsobem pošpinili, takže se nikdo neozýval,“ uvedl starosta Městské části Praha-Újezd Václav Drahorád (ODS).

Rodičům vadí způsob, jakým městská část novou ředitelku vybrala. Ta se totiž podle nich v rámci výběrového řízení dopustila plagiátorství. „Koncepci konkursu posuzovaly odborné instituce a ty stanovily závěry,“ sdělila zvolená ředitelka ZŠ Formanská a bývalá zastupitelka Helena Patáková (ODS).

Konečné slovo měl ale stejně starosta. „Nechal jsem si udělat znalecký posudek a postupovali jsme v souladu se zákonem,“ sdělil Drahorád. Řada rodičů se přesto rozhodla umístit děti jinam. „V tuto chvíli je samozřejmě ke konci roku shánět nové místo. Nicméně uvažujeme a přecházíme na domácí vzdělávání,“ řekl Jan Kurel. Nestandardní situaci v Újezdě posoudí na žádost pražských zastupitelů také magistrát.

Tagy: