Moravskoslezským hejtmanem bude Josef Bělica. Primátor Havířova nahradí odsouzeného Krkošku

Primátor Havířova Josef Bělica (ANO)

Moravskoslezským hejtmanem bude Josef Bělica

Zástupci koalice ve vedení Moravskoslezského kraje se v pátek dohodli, že novým hejtmanem bude primátor Havířova na Karvinsku a krajský šéf ANO Josef Bělica. Novinářům to řekl první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS). Nahradí spolustraníka Jana Krkošku odsouzeného ve čtvrtek za podíl na uplácení lékařů.

Rozhodnutí už schválila i rada kraje, ještě jej ale musí posvětit zastupitelstvo. To krajští radní svolali na 3. dubna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve studiu kvůli Ukrajině. Já ve válce byl, tak mě nemistrujte, opřel se Kobza do Bendy

Bělica uvedl, že v souběhu s postem hejtmana bude nadále vykonávat funkci poslance. Zda zůstane i ve vedení Havířova, ještě neví. „Zatím je to na mě moc brzo. V Havířově jsme připraveni to řešit,“ uvedl. Zároveň vyloučil, že by byl trestně stíhaný. „Věřte, že i toto jsme s kolegy v koalici hodně diskutovali. Svlékl jsem se donaha. Uvedl jsem všechny své aktivity. Minulé i současné,“ řekl.

Krkoška, který kraj vedl po Ivu Vondrákovi (ANO) od loňského června, rezignoval ve čtvrtek. Učinil tak krátce poté, co jej pražský soud uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Podle rozsudku se jako manažer farmaceutické firmy v letech 2009 až 2012 podílel na uplácení lékařů. Soud mu uložil peněžitý trest 200 tisíc korun. Hned po tom oznámil, že rezignuje na post hejtmana, opustí krajské zastupitelstvo i ANO.

Zatím mu zůstala jen funkce radního v Krnově na Bruntálsku. K té se ještě konkrétně nevyjádřil. Bělica ale uvedl, že očekává rezignaci i v tomto případě. Podle něj to vyplývá z Krkoškova vyjádření, že se stahuje z veřejného a politického života.

První náměstek hejtmana Unucka rychlý postup ANO v otázce nového hejtmana uvítal. „Znamená to, že budeme pokračovat v realizaci strategických projektů. A to je pro nás klíčové. Stejně jako vyjednání lepší pozice Moravskoslezského kraje při nastavení nového rozpočtového určení daní. Nesmíme dopustit, aby kraj přišel o 600 milionů korun ročně. Proto jsme rozhodnutí klubu ANO respektovali a půl roku před volbami nežádali zásadní změny ve složení krajské koalice,“ řekl.

Náměstek pro kulturu Lukáš Curylo (KDU-ČSL) dodal, že rozhodnutí respektuje. „Hnutí ANO je největší klub krajské koalice, který má podle koaliční smlouvy právo na křeslo hejtmana. Pro nás je klíčové, abychom pokračovali v realizaci strategických projektů, zejména je důležité začít se stavbou Černé kostky, centra digitalizace, vědy a inovací,“ uvedl.

Po volbách v roce 2020 vznikla v kraji koalice vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a proti předchozímu volebnímu období i se sociálními demokraty. V opozici skončili Piráti, SPD a KSČM. Hejtmanem se tehdy stal Ivo Vondrák kandidující za hnutí ANO. Loni v červnu Vondráka vystřídal Krkoška.

Stalo se tak poté, co Vondrák rezignoval na svou funkci, protože hrozilo, že ho zastupitelé odvolají. Důvodem byly spory s hnutím ANO, které zesílily poté, co Vondrák v prezidentské volbě veřejně podpořil nynějšího prezidenta Petra Pavla na úkor svého tehdejšího stranického šéfa a bývalého premiéra Andreje Babiše. Krajské volby budou letos na podzim.

Josef Bělica byl poprvé zvolen primátorem Havířova na Karvinsku v listopadu 2018, podruhé v říjnu 2022. Předtím dělal dva roky náměstka primátorky Janě Feberové (ČSSD). Členem havířovského zastupitelstva je od roku 2014. V říjnu 2017 také usedl za ANO ve Sněmovně, v roce 2021 funkci poslance obhájil. Zastupitelem Moravskoslezského kraje je od roku 2016.

Tagy: