Krnáčová: Babiše z ANO vynesou v penálu, dřív neskončí. Kdo mu neslouží, padne

Andreje Babiše z hnutí ANO vynesou „v penálu“, dřív neskončí. Tak mluvila bývalá pražská primátorka a někdejší členka ANO Adriana Krnáčová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS o svém bývalém stranickém šéfovi. Prozradila také detaily jejich vzájemného vztahu a tvrdí, že Babiš není dobrým lídrem, protože kdo mu neslouží, toho podle ní nechá padnout.

Z ANO jste odešla v roce 2020. Jaký je v současné době váš vztah se šéfem hnutí Andrejem Babišem?
Dobrý. Nesešli jsme se už asi dva, tři roky a je nám dobře.

Spekuluje se o tom, že Babiš bude kandidovat na prezidenta. Po Česku jezdí v karavanu, i když říká, že to není kampaň, a případné zapojení do boje o Hrad chce oznámit až v listopadu. Má podle vás šanci uspět?
Podstatné teď je, co udělají ostatní, ne co udělá Babiš. Řekl, že to oznámí v co nejposlednější termín, takže záleží na ostatních, jak se teď dotáhnou v kampani. Určitě je i důležité, koho podpoří nebo vyplodí vládní koalice. A ve druhém kole by se stejně všichni postavili proti němu.

Jaký by byl podle vás prezident?
Stejný jako premiér. Když ho srovnám lidsky s premiérem Fialou, tak jsou lidé, kteří nejprve mluví a pak myslí, a pak jsou lidé, kteří nejprve myslí a pak mluví. Babiš patří do první skupiny a Fiala do druhé. Já jsem příznivcem druhé skupiny.

Ta první může v určitém okamžiku a situaci být pozitivní a sehrát svou roli, ale pro řízení státu, který chce být vnímaný jako kultivovaný, vzdělaný a spolehlivý, si myslím, že je dobré nejdřív myslet a pak mluvit.

Mohl by se váš bývalý šéf v jiné roli změnit?
Samozřejmě, že se nezmění. Ale je třeba ho ocenit, že do nějakých věcí je schopen dát hodně energie, upracovat to. To u mnohých politiků nevidím. On dělá kampaň až do spadnutí, to je strašně cenné u politiků. Má energii, entusiasmus, i když mu všichni říkají, že je to na nic. Taková urputnost, zarputilost, to mi chybí u některých politiků. Je tvrdohlavý, že to prosadí, dokáže, a ta víra v sebe je důležitá.

Může mu to pomoct vyhrát volby?
Může.

Babiš běží, pak se otočí a dívá se, že už za ním nikdo není, protože mu nikdo nestačí. Své lidi nechá padnout, když mu neslouží.

Dřív jste o něm řekla, že není dobrým lídrem a že prokazatelně lže. Trváte si na tom?
On není dobrým lídrem, je hrozně emoční. Lídr podporuje své lidi, ale Babiš běží, pak se otočí a dívá se, že už za ním nikdo není, protože mu nikdo nestačí. To není lídr. Lídr je ten, kdo motivuje své lidi a nenechá je padnout. On je nechá padnout, když mu neslouží, nejsou pro něj důležití.

Má být takový prezident České republiky?
Určitě ne. Ale v prezidentském křesle nemá velký tým, tam hraje za sebe. Nemá za sebou ministry a vládu, kterou by měl tahat a podporovat, ne se proti ní vymezovat, jako to udělal v případě ČSSD. Neumí pracovat s partnery.

Možná je tedy pro něj křeslo na Hradě v tomhle směru ideální.
Nevím, zda je to pro Českou republiku ideální.

Jaké by bylo ANO bez Babiše? Několikrát řekl, že v čele hnutí skončí, že do dalších sněmovních voleb už kandidovat nebude. Naposledy minulý týden prohlásil v rozhovoru pro Právo, že už je v podstatě na odchodu z politiky.
Co by jiného dělal? Do té doby, co bude žít a bude schopen, zdravý, bude dělat politiku. Protože ho to ukrutně baví.

Myslíte, že tedy zůstane v čele ANO i v dalších volbách do Sněmovny, když se nestane prezidentem?
Jeho odtud vynesou v penálu, on dřív neodejde. Nepřeju mu nic špatného, ale do té doby, co bude ANO, on bude předsedou a bude táhnout káru. Stůj co stůj. ANO bez Babiše bude něco jiného, ale zatím to nehrozí. To je ještě hodně času, než o tom budete psát.

V opozici má několikaměsíční prázdniny, může si dělat nonstop kampaň.

ANO po loňských sněmovních volbách skončilo v opozici, přesto má největší poslanecký klub. Jak si podle vás teď hnutí vede?
Pracují, hlavně Babiš pracuje, chodí mezi lidi, baví se s nimi. V opozici na to má čas. Původně si neuměl představit, co by na tom mohlo být dobré, ale někdo mu vysvětlil, že opozice znamená, že si může dělat nonstop kampaň. Má na to peníze, mohl si koupit velký vůz a jede po republice. Má v podstatě několikaměsíční prázdniny, které si naplnil něčím, co vede k nějakému cíli. Ale není ve Sněmovně, kde by měl sedět.

To mu vyčítají i jeho kolegové z vládní koalice. Proč mu to jeho voliči tolerují?
Politika je primárně o emocích. Když jste schopni vzbudit pozitivní emoci u toho, kdo vám myšlenku koupí, tak vám odpustí všechno. Babiš nešetří s časem, jde mezi lidi. Mohou si ho osahat. Podobně jako Trump, ten dělal podobné věci.

Nedávno jste vydala novou knihu 21 dní, kde píšete o rakovině, kterou jste prodělala. Poslední dobou se tak i více objevujete v médiích. Do politiky jste se už jednou vrátila, neplánujete to znovu?
Ne, teď už se na to mám příliš ráda.

Tagy: