Krnáčová k Dozimetru: Že Hřib nic nevěděl? To je haluz. Mě se báli, zlomila bych jim hnátu

Bývalá primátorka Prahy za ANO Adriana Krnáčová

Krnáčová kritizuje Hřiba

Že pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nic nevěděl? To je haluz. Tak v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluví ke korupční kauze Dozimetr jeho předchůdkyně Adriana Krnáčová, která magistrátu šéfovala v letech 2014 až 2018 za hnutí ANO. Zároveň popsala, jak to na radnici chodí a co podle ní měl Hřib dělat.

Překvapilo vás, když jste se dozvěděla o korupci na pražském magistrátu, kde náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) podle policie spolu s dalšími lidmi ovlivňoval zakázky, uplácel a snažil se vyvádět majetek z dopravního podniku (DPP) a dalších institucí?
Ani ne.

Jak to, že ne? Byla jste primátorkou v předchozím volebním období, víte, jak to tam funguje.
Jasně, že vím, jak to tam funguje. Překvapilo mě, že to trvalo tak dlouho. V každém městě máte ty dobré a zlé a mezi nimi je šedá zóna, která mezi nimi pobíhá, to je komunální politika. Když někdo říká, že to bude dělat lépe a bude transparentnější, buď to tak skutečně myslí, nebo to dělá jen proto, aby něco zakryl. Politické strany zpravidla naslibují hory doly, ale nemohou odstranit padouchy mezi sebou.

Jak říkáte, překvapilo vás, že na to nepřišli dřív. Vy jste měla nějaké podezření nebo jste o tom už dříve něco slyšela?
Systém byl takto nastaven už dávno, dlouho. Nenastavovali ho zlínští kluci (naráží na politiky a podnikatele ze Zlína, kteří v kauze figurují, pozn. red.), ale někdo jiný, to se ví. Nemám na to důkazy, proto to nebudu říkat konkrétně. Dopravní podnik je v první řadě velké politikum, a pak je to taková otevřená kešeň pro některá individua – co si budeme nalhávat, to tak vždycky bylo.

Buď jsou to nevýhodné nákupy, nebo údržba nebo opravy, u kterých nemůžete ohlídat, jestli to tak fakt je, nebo není, jestli se to jen fakturuje, nebo se to skutečně děje. Celé ICT je Pandořina skříňka, protože tam je tak obrovská informační asymetrie, že nikdo z radnice nemůže vědět, co ajťáci v dopravním podniku dělají. Jak máte vědět, zda to je správně, jestli je to dobrá cena, nebo ne? A pak tam jsou firmy, jejichž jméno padlo několikrát, například Solutions, kde jsem smlouvu chtěla vypovědět už já. Ale nešlo to.

Jak to?
Protože je tak dobře nastavená, že ji nemůžete vypovědět.

Kdybych se to dozvěděla, tak jim zlomím hnátu, dám jim útrum. Nebabrala bych se s nimi v rukavičkách.

Proč někdo tedy už dřív nenastavil v DPP hranice tak, aby se tam takové věci neděly?
To se nedá. V každé politické straně existují hodní a zlí, kteří většinou mají navrch. Máte jen jednu možnost, buď se o to začnete zajímat – já jsem se zajímala a sršela jsem síru, báli se, nebo to necháte, a pak to dopadne takhle. Tehdy za mého působení se to nedělo. Řekli si, že je tam ta kráva, která jim udělá problém, a nedělo se to. Kdybych se to dozvěděla, tak jim zlomím hnátu, dám jim útrum. Nebabrala bych se s nimi v rukavičkách.

Měl něco takového udělat primátor Hřib?
Měl se zajímat, co se děje v jeho městě. Pokud to nevěděl, nemá tam co hledat. Bylo jasně řečeno, že nějaký náměstek už podal trestní oznámení poté, co policie zahájila vyšetřování. Tak jak to, že nic nevěděl? Nezlobte se na mě, to je haluz. (Kvůli podezření z korupce podal šéf dozorčí rady dopravního podniku a náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z iniciativy Praha sobě na jaře 2020 trestní oznámení na obviněného člena rady Mateje Augustína, pozn. red.)

Myslíte si tedy, že to Hřib věděl a neřešil?
Do hlavy mu nevidím, ale podle toho, co slyším z jeho slov, tak se o to evidentně nezajímal, že to není jeho věc. Ale on je proboha primátorem, nemůže říkat, že to není jeho věc. Měl řídit město. Když ho neřídí, pak to takhle dopadá. Nemůže od sebe odsunout odpovědnost, to nejde. Musíte se zajímat, je to 24hodinový job, který je krutý a nic neodpouští. Musíte být furt ve střehu.

Jaký má primátor dohled například nad DPP?
Takový, jaký si vynutí. On je primátor. Může si pod sebe vzít jakoukoliv agendu, když není spokojený s tím, jak ji náměstek dělá. Nebo se velice intenzivně zajímá. To potom dělá neshody v koalici, jasně, my jsme se hádali jako koně furt, ale zase na druhé straně nedopustím, aby mi tam dělali takovou šarádu. I když Hřib říká, že on nic, nese za to odpovědnost minimálně politickou. Když jsem byla primátorkou, četla jsem každý tisk, který mi předkládali. Nikdy se nestalo, že bych měla nějaký takový skandál.

Jak se k tomu měl tedy podle vás postavit pirátský primátor?
Měl to řešit, vyvolat koaliční jednání. Když měl podezření s náměstkem Hlubučkem, tak měl žádat, aby STAN vyměnili náměstka.

I když neměl důkazy?
Měl podezření. Politici jsou hodnocení podle důkazů? Stačí malé podezření a jste v médiích, nestačí presumpce neviny. Hřib měl podle toho postupovat, protože si měl uvědomit, že z toho může být velký problém. A ne si říct, že se ho to netýká. Je to jeho rada, jsou to jeho lidi a jeho náměstek teď sedí v base. Šokuje mě, že to veřejnost neuzná. Kdyby se to stalo mně, už jsem zpopelněná, protože patřím do „zlého ANO“.

Hřib říká, že s kauzou nemá co do činění.
Jak to, že ne? Vždyť jsou v koalici. Ať jde dělat do skladu.

Podívejte se na Piráty, to jsou lidi z call centra. Když vstupovali do koalice se STAN, věděli už od roku 2017, kdo za nimi stojí.

Měl tedy rezignovat?
Čemu by to teď pomohlo? Máme před volbami. Je jedno, jestli rezignuje, nebo ne. To už nezachrání. Měl to řešit tvrdě politicky před dvěma lety, a to i za cenu, že by se rozpadla koalice. Považuji to za příšernou zbabělost, že se k tomu nepostaví už ani jako chlap, ani jako politik. A to už je na pováženou.

Je to smutné, je mi to líto. Zdeňkovi jsem přála hodně úspěchů, protože říkal, že to všechno budou dělat lépe. A teď člověk zjišťuje, že jsou to kecy. Jsou to kluci nezkušení a nemají za sebou řízení velkých celků. Jsou mladí, mají ideály, ale tohle je srážka s realitou, ve které asi v životě nebyli. To není příjemné, ale když chce jednou člověk být v takové funkci, je to se vším všudy. U Hřiba mi navíc přijde, že funkci ani nechce dělat, že ho to obtěžuje. On mi vždy říkal, že jsem všechno moc řešila a že on to řešit nebude. Na druhou stranu to není špatný člověk, není to zločinec nebo něco takového, jen je naprosto nevhodný na tu pozici.

Někteří lidé jdou do politiky, protože nemají co jiného na práci. Podívejte se na Piráty, to jsou lidi z call centra. Když vstupovali do koalice se STAN, věděli už od roku 2017, kdo za nimi stojí. (Hnutí STAN v jeho začátcích sponzoroval otec obviněného podnikatele Michala Redla, s Michalem Redlem, jedním z hlavních podezřelých v kauze Dozimetr, navíc někteří členové STAN byli v kontaktu, pozn. red.)

Za vašeho působení v čele radnice hnutí ANO také bylo v koalici se STAN. Věděla jste, co jsou Starostové zač?
No jasně, že jsem to věděla. Svolali jsme koaliční jednání a chtěli jsme od paní Plamínkové vysvětlení, co to sakra má být, že je financuje člověk, který je zločinec. (Jana Plamínková byla v letech 2014 až 2018 radní za STAN, v současné době je náměstkyní primátora, pozn. red.) Odpověděla mi, že také máme trestně stíhaného předsedu.

Pak ODS s Piráty vyvolali mimořádné zastupitelstvo kvůli tomu, že se profláklo, že pan Redl určuje, kdo bude v dozorčích radách městských firem. Piráti velice dobře věděli, kdo je STAN, a v roce 2021 s nimi podepsali koaliční smlouvu před volbami do Poslanecké sněmovny, a najednou jsou všichni překvapení, že o tom nevěděli? To téma se na zastupitelstvu veřejně probíralo.

I vy jste přeci se Starosty v koalici zůstali.
Ano, Plamínková byla jeden reprezentant. Neměla jsem nikoho, kdo by mi škodil, protože ji jsem hlídala. (V zastupitelstvu byl za STAN ještě Miloš Růžička, pozn. red.)

Hřib říká, že se teprve ukáže, kdo všechno je v korupční kauze ještě „namočený“, narážel třeba na ODS. Myslíte si to také?
Myslím si, že teď do toho ODS zapojená není, ale v minulosti zcela jistě. Systém byl nastavován v době, když byli u moci, to nezmizelo, jen se to utlumilo. Určitě někde vyhřezne nějaký problém. Na druhou stranu, někteří lidé umí dobře zametat své stopy.

Letos v září budou komunální volby. Jak podle vás v Praze dopadnou?
Velkou šanci má podle mě ODS, ANO bude mít dobrá čísla. Čižinský je katastrofa (šéf iniciativy Praha sobě, pozn. red.), zbytek jako TOP 09, KDU-ČSL nebo Piráti se posbírá.

Tagy: