Krok za krokem: Jak se proklikat systémem a přihlásit se k očkování proti covidu

On-line registrační systém

V pátek 15. ledna od ranních osmi hodin se v Česku spustil Centrální rezervační systém, kde se mohou nejdříve senioři 80+ a od 1. února i široká veřejnost registrovat k očkování proti covidu. Připravili jsme pro vás manuál, jak se krok za krokem co nejrychleji k očkování v blízkosti svého bydliště přihlásit.

Přihlášení bude probíhat na webových stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky v rezervačním systému na očkování proti koronaviru. Systém je rozdělen na dvě části – registrace a rezervace.

1. Ověření telefonního čísla

Na stránkách jako úplně první krok vyplníte telefonní číslo. To může být použito i víckrát. Jde třeba o případy, kdy vnuk nebo vnučka přihlásí svou babičku nebo dědečka na dálku, a vyplňují tak své mobilní číslo.

2. Zadání kontrolního PIN kódu

Následně vám přijde PIN na telefonní číslo, které jste vyplnili a PIN zpětně vložíte do kolonky na monitoru.

3. Vyplnění a uložení registrace

Po vyplnění PIN kódu se dostanete do fáze registrace. Zde vyplníte jméno, příjmení, číslo pojištěnce = rodné číslo, pojišťovnu a zdravotní stav.

4. Potvrzení registrace

V tuto chvíli jste prošli první fází a jste zaregistrováni v systému a zavedeni jako osoba se zájmem o očkování. Pokračuje to do druhé fáze, tedy k rezervaci konkrétního místa a termínu.

Centrální očkovací systém - důležitá upozornění

1. Od 15. ledna do 1. února pro seniory 80+

2. Od 18. nebo od 22. ledna se mohou hlásit dosud nenaočkovaní zdravotníci

3. Od 1. února pro všechny ostatní

4. Registrace probíhá na stránkách crs.uzis.cz a registrace.mzcr.cz

5. S registrací může pomoct rodina, praktický lékař, lékárna i obec.

6. Pomoc i na bezplatné lince 1221

7. Podrobné informace na covid.gov.cz

Na základě registrace vám bude vypočteno bodové skóre, které spolu s plánem dodávek vakcín určí, kdy budete vyzváni k rezervaci konkrétního termínu. Jde o tzv. prioritizaci. Toto se týká i seniorů, protože se to odvíjí od počtu vakcín, které do ČR dorazí.

Lidí starších 80 let je u nás zhruba 440 tisíc. Znamená to, že pro ně bude třeba 880 tisíc dávek. Aktuální očkovací tempo je přibližně 10 tisíc vakcín za den. Pokud by pokračovalo, tak jen očkování seniorů by trvalo 88 dnů. K tomu se ale ještě doočkovávají zdravotníci a senioři v domovech.

5. Přihlášení k rezervaci místa a termínu

Až budete registrování a budete se moct rezervovat, přijde vám druhý PIN a můžete přejít k rezervaci konkrétních termínů. Opět si připravte i rodné číslo. Je také možné, že ve chvíli, kdy se zaregistrujete, vás to k rezervaci nevyzve a vyzváni budete až později, podle toho, jak se na vás dostane řada. Předem si vyberete oba termíny pro první i druhou dávku.

„Registrace a rezervace nemusí nutně proběhnout ve stejném termínu. Určitě se nestane, že všichni lidé, kteří se zaregistrují, dostanou hned termín,“ varuje předem ministr zdravotnictví Jan Blatný.

6. Výběr očkovacího místa

Následně si vyberete místo, kam byste na očkování chtěli dorazit. Můžete si vybrat jakékoliv z dostupných očkovacích míst i na druhém konci republiky. Nicméně ministerstvo zdravotnictví seniorům doporučuje, aby volili místo ve svém kraji, protože dávky by podle toho měly být rozesílány.

V současné chvíli ale není seznam očkovacích míst předem znám. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek mluvil o 164 místech. Ta se ale budou postupně rozšiřovat.

Pokud si nyní místo vyberete a později se objeví nějaké, které bude k vašemu bydlišti blíže, můžete ho zpětně změnit.

„Už při registraci si vyberete preferované místo, kde byste se chtěli nechat očkovat. Poté dojedete celou registraci a pak přejdete rovnou do rezervace, kde se vám zobrazí kapacity místa, které jste si předvyplnili, a jestli tam není, tak si to můžete ještě změnit,“ řekl CNN Prima NEWS vládní zmocněnec pro IT Vlado Dzurilla s tím, že očkovací místo mohou lidé upravit i zpětně.

7. Výběr termínu očkování

Na očkovacím místě si poté vyberete čas a přesnou hodinu termínu. Ten vám bude vygenerován i pro druhou dávku. Opět je možné ho částečně změnit –⁠ jde ale o to, abyste dávku do těla dostali v požadovaném čase.

Pokud nebudou volné termíny, můžete si buď vybrat jiné místo, nebo počkat, až očkovací centrum vypíše termíny nové. Registrační systém vás na nové termíny upozorní tím, že vám zašle SMS a přijde vám další PIN kód, kterým svou rezervaci potvrdíte.

Potvrzení rezervace vám poté přijde i na e-mail, pokud jste ho vyplnili, a můžete si ho i vytisknout.

8. Čestné prohlášení a certifikát

Na závěr vyplníte čestné prohlášení, které byste si nejlépe měli i vytisknout a podepsat. S ním byste poté měli dorazit na očkovací místo.

K samotnému očkování je třeba donést občanský průkaz, průkaz od zaměstnavatele (pokud jste prioritizováni na základě zaměstnání) a poslední zprávu od lékaře, která se týká zdravotních problémů, pokud je zájemce do systému zapsal.

Po očkování dostanete očkovací certifikát, který by podle současných informací měl sloužit třeba jako vstupenka do restaurace nebo na koncert a využitelný bude i pro cesty do zahraničí. Opět vám přijde i na e-mail.

Tagy: