Jitku život tvrdě zkouší. Přišla o blízké i manžela, syn trpí Aspergerovým syndromem

Osud k Jitce nebyl vlídný. V krátké době přišla o oba rodiče, poté zemřela její starší sestra. Nakonec zůstala sama se svým synem Matyášem – tomu však záhy lékaři diagnostikovali Aspergerův syndrom. Štěstí našla ve svém manželovi Ondřejovi, s nímž se potkala před pěti lety. Nedávno však přišla další rána – Ondřej tragicky zemřel. Jitčina kamarádka se proto rozhodla, že jejím jménem požádá o pomoc.

Když se před pěti lety Jitka s Ondřejem poznala, zdálo se, že ji potkalo štěstí. Život totiž měla velmi těžký. „V krátkém sledu za sebou přišla o oba rodiče, pak o starší sestru. Zůstala sama i se synem, kterému byl záhy diagnostikován Aspergerův syndrom. Jitka celý svůj život obětovala právě péči o něj,“ popsala její přítelkyně Jana.

Aspergerův syndrom

  • Aspergerův syndrom (AS) patří mezi poruchy autistického spektra.
  • Vyznačuje se především potížemi v komunikaci a sociálním chování. Lidé s tímto syndromem jsou někdy považováni za neempatické – to však neznamená, že nejsou schopni soucítit.

Díky urputnosti Jitčina snaha začlenit syna do společnosti slavila úspěch. „Dostal se na střední školu. Místo radosti však řešila manželovu smrt,“ pokračuje kamarádka. Ondřej byl řidičem kamionu. Osudného večera se mu při jízdě do Prahy udělalo špatně, sjel z dálnice a zastavil na okraji obce.

„To bylo vše, co stihl. Dostal záchvat akutní mrtvice a během několika minut zemřel,“ vysvětlila Jana. Jeho manželka se snažila zjistit, kde je. Tragickou zprávu zjistila až ráno, kdy se jí podařilo zalarmovat policii, která jej na základě GPS našla: „Už mu nikdo nemohl pomoci.“

Stěhování do prázdného domu

Rodina měla velké plány. Brzy se měla stěhovat do nového domu v Kostomlatech pod Řípem. Nyní se tam bude Jitka stěhovat se synem sama. „Byt v Praze je prodaný, dům koupený. Vzhledem k synově postižení a Jitčině úrazu z mládí – zlomila si páteř při seskoku padákem – byl hlavním zdrojem příjmů manželův plat,“ doplnila kamarádka.

Nyní Jitka dostane od firmy, pro níž Ondřej pracoval, poslední výplatu, čímž příjem končí. „Za poslední peníze nakoupila dřevo na zimu, aby nezmrzli. Dalším psychologicky důležitým milníkem bude zabezpečení domu oplocením a branou. Vše je Jitka odhodlána řešit v postupných krocích,“ dodala Jana. Vzhledem k tíživé situaci své přítelkyně založila na stránkách Donio.cz sbírku.

Jitku nyní čekají zásadní výdaje, nemá ale ani na vybavení domu. Její kamarádka Jana se proto obrací na veřejnost. „Jitka se pravděpodobně nastěhuje mezi holé stěny. Syn navíc potřebuje pomůcky a vybavení do školy,“ doplnila. Věří, že lidé Jitce a jejímu synovi pomohou. Pokud chcete i vy vyjádřit svou solidaritu, můžete tak učinit skrze sbírku.

Tagy: