Předčasně narozená Anežka: Ve 22 letech se nehýbe a trpí epilepsií. Matka prosí o pomoc

Na svět si nyní 22letá Anežka pospíšila, narodila se předčasně. Kvůli nedostatečně okysličenému mozku však došlo k jeho poškození a mladá slečna je upoutaná na lůžko. Je zcela nepohyblivá, a navíc trpí silnými epileptickými záchvaty. Její maminka Eliška, která se o ni stará, nyní prosí veřejnost o pomoc.

V současné době by si Anežka měla užívat začátek dospělého života, mít práci nebo studovat. Nic z toho však nezažívá – narodila se předčasně. „Kvůli poškození mozku, který nebyl dostatečně okysličován, je však upoutaná na lůžko. Je zcela nepohyblivá a trpí silnými epileptickými záchvaty,“ popisuje její maminka Eliška.

Předčasně narozené děti

Obor péče o novorozence se nazývá neonatologie.

Předčasně narozeným dětem se mnohdy přezdívá „děti do dlaně“.

Celosvětově se každoročně narodí kolem 15 milionů dětí předčasně, v Česku jich bývá až 8 500.

Tuzemská hranice životaschopnosti plodu je stanovena na 24. týden těhotenství, současná medicína však dokáže dát šanci i dětem narozeným ve 23. a výjimečně i ve 22. týdnu.

Společně žijí v bytě v Krnově. Péče o dospělou dceru, která je postižená, je však velmi náročná. „Bydlíme v domě, kde do bytu vedou pouze schody. Je pro mě velice náročné jít s Anežkou ven. Musím nejprve vytáhnout kočár, nechat Anežku o samotě a poté ji do kočáru – který stojí venku – přenést,“ vysvětluje Eliška.

Od města má přislíbenou finanční částku, která by pomohla zaplatit přístavbu rampy až do bytu. Díky ní by maminka mohla snáze s Anežkou manipulovat a brát ji ven. „Bohužel, tato částka nepokryje veškeré náklady spojené s přestavbou bytu, a to kvůli stále narůstajícím cenám materiálu,“ pokračuje.

Přestavba je prioritou

Z toho důvodu se obrací na veřejnost a na stránkách Donio.cz založila sbírku. Pokud by se podařilo vybrat dostatek peněz a rampa by se přistavila, mohla by s Anežkou snáze chodit nejen ven, ale také do střediska Benjamín, které často navštěvují. „Prioritou je pro nás především přestavba bytu, kdy se musí rampa přistavět z venku, předělat radiátor a vybudovat nové dveře,“ uvádí.

Pokud by se však podařilo vybrat větší finanční částku, pořídila by pro svou 22letou dceru speciální novou židli. „Na ní bych mohla Anežku převážet po bytě. Bohužel ji pojišťovna nehradí a stávající, kterou máme, není pro Anežku vyhovující,“ vysvětlila.

V případě, že chcete Anežce a její mamince pomoci k životu, který pro ně bude jednodušší, můžete přispět ve sbírce zde.

Tagy: