Eva si prošla peklem: Kvůli covidu přišla o všechny končetiny. Nechci jen ležet, nevzdává se

Onemocnění COVID-19 pošťačce Evě obrátilo život naruby. Během několika mála dní se nemohla vůbec hýbat, v nemocnici v Hradci Králové bojovala o život. Aby ji lékaři zachránili, museli ji amputovat všechny končetiny. Eva se však nevzdává a chce život žít plnými doušky.

Volný čas trávila 65letá Eva v přírodě, na procházkách se psem a mnohdy i na koni. Byla zvyklá být neustále v pohybu, což napovídala i její profese pošťačky. Pandemie koronaviru jí však život naprosto změnila.

Vše začalo na začátku letošního roku. U Evy se začaly znenadání projevovat zdravotní komplikace, kterými nikdy netrpěla. Nohy jí zničehonic vypověděly službu, o tři dny později se nemohla hýbat vůbec a náhle v hradecké nemocnici bojovala o život.

Jiná možnost nebyla

„Rozběhl to covid, pravděpodobně jsem ale musela mít něco v těle,“ podotkla Eva. Co přesně se stalo, jí lékaři neřekli. Její stav se však rapidně zhoršil a lékaři museli razantně zasáhnout – aby ženě zachránili život, museli jí amputovat ruce i nohy. „Jinak bych zemřela,“ pokračovala.

Evě z končetin zbyly jen pahýly. Ruce jí zdravotníci amputovali nad lokty, nohy ve stehnech. Prošla si peklem, ale vůli k životu rozhodně neztratila. Z vesnice se musela přestěhovat do domova seniorů, nejvíce si proto přeje získat protézy všech končetin, aby se mohla znovu postavit, navštěvovat kamarádky a milovaného manžela.

„Nechci jen sedět na posteli. Měla jsem na důchod spoustu plánů,“ sdělila Eva. Není jasné, co vše bude odhodlaná seniorka v následujících měsících k soběstačnosti potřebovat. Její život s tímto handicapem však bude náročný i finančně. Konto Bariéry proto spustilo veřejnou sbírku, která by Evě mohla život usnadnit.

Pojišťovna jí například nehradí zapůjčení dočasného elektrického vozíku, který žena využívá do doby, než se vyrobí její vlastní. Stejně tak musí vynaložit finance na osobní asistentku či rehabilitace. V současnosti je pro Evu vhodnější právě elektrický vozík než řešení všech protéz. Právě díky němu by mohla vyrazit na výlet či za manželem do vesnice, ve které do nedávna žila.

Ačkoliv jí vozík život značně usnadní, doufá, že by si časem mohla pořídit protézu ruky. Díky ní by mohla uchopit knihu či ovladač od televize. Zatím jí pomáhá provizorní nástavec, který pro ni vyrobil její manžel. Pokud chcete i vy Evě pomoci získat zpět co nejvíce soběstačnosti, může tak učinit prostřednictvím sbírky.

Tagy: