Studentka Lucie přišla o velký kus střeva. Teď ovládá část svého těla mobilním telefonem

Lucie Zapletalová s rodinou

Po operaci střev ovládá studentka část těla mobilem

Dvaadvacetiletá Lucie Zapletalová z Domaželic na Přerovsku prožívá nelehkou životní situaci. Před třemi lety zůstala po těžké operaci odkázána na domácí péči. Pomocí speciální technologie ovládá část svého těla přes mobilní telefon. O všem mluví velmi otevřeně. Chce totiž pomoci ostatním stejně nemocným lidem.

„Do rukou odborníka, který mě okamžitě operoval a zachránil mi život, jsem se dostala až v devatenácti letech,“ svěřila se CNN Prima NEWS Zapletalová.

Už po zákroku ovšem tušila, že její život nebude jako dřív. Operace si totiž vyžádala odstranění velkého kusu střev. „Trpěla jsem úplnou inkontinencí a zůstala rok doma. Snažila jsem se přijmout svoje tělo a čekala, dokud zase nebudu schopná vyjít ven,“ uvedla Lucie s tím, že po roce si řekla, že s tím musí něco udělat. „Řekla jsem si dost a začala opět studovat,“ doplnila.

Zapletalová má Hirschprungovu chorobu, což je vrozené onemocnění, kdy střeva jednoduše nedělají to, co mají. „Je to onemocnění tlustého střeva, kdy střevo nemá dostatečné nervové buňky, tudíž se nedostatečně pohybuje a neposouvá se v něm stolice. Člověk má nafouklé břicho, špatně tráví a má další příznaky,“ vysvětlil lékař Lubomír Nečas.

Po dvou operacích svitla Lucii naděje na relativně normální život. Svá střeva i vylučování totiž ovládá pomocí mobilního telefonu a aplikace. „Nastavuji si intenzitu impulzů, které probíhají v malé pánvi. Cítím malé brnění a vše ovládám. Používám k tomu takový komunikátor, který přikládám, dá se říct, k pozadí. Díky tomuto stroječku jsem se zbavila všech inkontinenčních pomůcek, od plenek až po vložky a jsem naprosto šťastná,“ řekla statečná dívka.

Jsem šťastný člověk, s kterým se ostatní smějí

Tím ale problémy neskončily. Lucie musí dodržovat speciální výživový program, který vyjde rodinu na tisíce korun měsíčně. Pojišťovna tuto léčbu nehradí, a tak se obrací s prosbou o finance zejména na neziskové organizace. „Potřebovali jsme peníze na zabezpečení jejích potřeb, ať už se jedná o zdravotnické pomůcky nebo náklady na cestování k lékařům. Matka je samoživitelka a veškeré náklady by se daly měsíčně odhadnout na deset tisíc korun,“ svěřila se Lucčina babička.

Lucie nejvíc děkuje své rodině za to, že jí pomohla. Těm, kteří mají podobné problémy, radí, aby se nebáli vyhledat pomoc. „Díky tomu, že se můj psychický stav zlepšil, jsem se dokázala vrátit mezi své přátele. Jsem teď šťastný člověk, díky kterému se lidé smějí,“ uzavřela dívka.

Tagy: