KSČM povede europoslankyně Konečná. Chce stranu vrátit na radikální levici

Europoslankyně Kateřina Konečná

Budoucnost KSČM

Předsedkyní komunistů se na mimořádném sjezdu stala europoslankyně Kateřina Konečná. Podle mluvčí KSČM Grofové v prvním kole s velkou převahou. Konečná už dříve CNN Prima NEWS řekla, že chce stranu vrátit k radikálně levicové politice a dovést ji zpět do Sněmovny.

Novou předsedkyni zvolili delegáti v prvním kole 175 hlasy při kvoru 160, její protikandidáti dosáhli zhruba poloviční podpory. Účastníci sjezdu pak dali při výběru místopředsedů na doporučení nové lídryně.

Potvrdili tak ve funkci prvního místopředsedy Petra Šimůnka. Funkci místopředsedy pro evropské a zahraniční záležitosti obhájil Milan Krajča. Nově se do vedení dostali jako místopředsedkyně pro ekonomiku exposlankyně Marie Pěnčíková a jako místopředseda pro odborné zázemí bývalý poslanec Leo Luzar. Do vedení se nedostal zástupce konzervativní části KSČM Josef Skála, ani liberálnější tvář komunistů Jiří Dolejš.

Konečná si ponechá mandát europoslankyně. „Otevřeně říkám, že se funkce v Evropském parlamentu nevzdám. Teď to vím ještě silněji. Bohužel jsem zůstala jedinou ústavní činitelkou naší strany. Je důležité, abych měla vstup do médií. Aby nám někdo odpovídal na otázky, aby na nás reagovali ministři, potřebujeme se účastnit řady jednání, na která bychom se jinak nedostali. Můj mandát může straně pomoct,“ řekla Konečná v polovině října v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Uvedla také, že chce stranu vrátit k radikální levicové politice. Chce například bojovat za zákaz soukromých exekutorů, zakázat agenturní zaměstnávání nebo zdanit nadnárodní korporace. Cílem Konečné bude dovést komunisty zpět do Sněmovny.

Jednání za zavřenými dveřmi

Na mimořádném sjezdu se sešlo 324 delegátů. Jednali za zavřenými dveřmi, protože se očekávala ostrá diskuse a vyříkávání si volebního debaklu. V úvodu jednání kolem 11:00 dostal slovo bývalý šéf strany Vojtěch Filip, který do Prahy přijel po rezignaci na nejvyšší stranický post jako řadový delegát z Českých Budějovic.

Před sjezdem řekl, že chce spolustraníky vyzvat k tahu za jeden provaz a jednotě. Podle informací z jednání doporučil delegátům volit do čela bývalou poslankyni Hanu Aulickou Jírovcovou.

V hlasování 8. a 9. října komunisté získali 3,6 procenta hlasů, což je zhruba polovina zisku z roku 2017. Ztratili tak dosavadních 15 poslaneckých mandátů. Svého zástupce nemá KSČM ani v Senátu, v europarlamentu je reprezentuje pouze Konečná.

Tagy: