Kšeftaři úmyslně krátili daně. Stát připravili o téměř 2 a půl miliardy korun

Benzínová pumpa

Policisté rozbili skupinu kšeftující s pohonnými hmotami

Celkem šestnáct lidí bylo obviněno v případu organizované skupiny, která měla systematicky krátit daně z přidané hodnoty a stát připravila při obchodech s pohonnými hmotami o téměř dvě a půl miliardy. Nyní členům gangu hrozí až 13 let za mřížemi.

Na činnost skupiny přišli detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Parta měla dovážet pohonné hmoty z jiného státu Evropské unie do Česka.

Členové měli systematicky krátit DPH v letech 2012 až 2013. V rámci toho vypracovali síť několika desítek společností, které vlastnili. DPH pak společně neodváděli tak, jak měli, čímž způsobili onu miliardovou škodu.

„Obviněné stíháme pro trestné činy krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a pro účast na organizované zločinecké skupině. Tři osoby, včetně hlavního organizátora, jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody pro jinou trestnou činnost,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Na svobodě je pak vyšetřováno dalších třináct lidí. V případě viny členům skupiny hrozí až 13 let vězení.

Tagy:
policie CNN Prima NEWS Evropská unie DPH krimi zprávy pohonné hmoty Česko daňový podvod Národní centrála proti organizovanému zločinu