Kuba Fialu nenahradí, nemá výtlak. Babiš by se měl soustředit na své kauzy, tvrdí Schmarcz

Jihočeský hejtman Martin Kuba

Partie PLUS (34)

Jméno Martina Kuby aktuálně opět rezonuje tuzemskou politickou scénou. Poté, co v tomto týdnu jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů ČR zkritizoval vládu premiéra Petra Fialy, ačkoliv jsou oba členy ODS, si vysloužil chválu od opozičního lídra Andreje Babiše (ANO). Ten pronesl, že Kuba by byl skvělým předsedou vlády právě místo Fialy. Šance Kuby však politický komentátor Martin Schmarcz i politolog Ladislav Mrklas považují prakticky za nulové.

„Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu. Tahle situace vznikla proto, že jsme ve válce, a když jsme ve válce, nemůžeme rezignovat na to, že budeme bojovat. Rusko využívá plyn jako zbraň,“ řekl na páteční tiskové konferenci Kuba.

Jeho zápal proti vládě se evidentně líbí i Babišovi, který nevynechá příležitost, aby si do Fialy a jeho ministrů coby opoziční lídr nerýpnul. „Teď mluvil pan hejtman Martin Kuba, to by byl za ODS skvělý premiér,“ prohlásil během soboty v Českých Budějovicích Babiš. Podle webu budejcka.drbna.cz dodal, že tentokrát „to není o stranách, ale o lidech“.

Okamžitě se začalo spekulovat, zda by Kuba skutečně mohl usilovat o sesazení Fialy z čela Občanské demokratické strany a potažmo jeho nahrazení na postu premiéra. Podle Mrklase se Schmarczem však tato varianta není příliš reálná.

„Martin Kuba není člověkem, který by měl sám nějaký výtlak,“ poznamenal ve vysílání Partie PLUS komentátor webu Info.cz Martin Schmarcz. Podle něj sice je teoreticky možné, že by se Kuba dostal do čela vlády a ODS, kdyby vedení strany zažilo nějakou silnou krizi, ale aktuálně zde cestu nevidí.

Podobně hovoří i Mrklas. „Já nedávám Martinu Kubovi v tomto volebním období prakticky žádnou šanci, že by se mohl stát premiérem,“ řekl politolog CEVRO Institutu s tím, že v nadcházejících letech může být situace klidně jiná. Kubu nicméně ocenil jako politika, který se po svém krátkém a neúspěšném vedení ODS od června 2013 do ledna 2014 dokázal vrátit zpět do nejvyšších pater politiky a dnes patří mezi nejpopulárnější zákonodárce v tuzemsku.

Ať se Babiš soustředí na soud s Čapím hnízdem, míní Schmarcz

Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že případný puč v ODS by si aktuálně přály pouze opoziční strany, zejména pak SPD a hnutí ANO, tedy jediné současné opoziční strany v Poslanecké sněmovně.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš by se podle něj místo podobných slov o svých konkurentech měl raději věnovat blížícímu se soudu kolem kauzy Čapí hnízdo. Tribunál má začít už 12. září. „Andrej Babiš promeškal dobrou příležitost být státníkem a nabídnout pomoc vládě při energiích,“ dodal komentátor webu Info.cz s dovětkem, že místo toho se snaží na lidi zapůsobit připomínáním kauz hnutí STAN a postavy obviněného podnikatele Michala Redla, ačkoliv „jeho se voliči nenajedí“.

Mrklas v pořadu Partie PLUS doplnil, že Babiš používá taktiku rozděl a panuj. „Když chcete něčeho dosáhnout, tak potřebujete rozdělit své soupeře, takže mezi ně vrážíte klíny,“ popsal politolog.

Avizované hlasování o nedůvěře vlády, které chce 1. září vyvolat právě Babišovo hnutí ANO, bude podle něj neúspěšné. „Dají se očekávat plamenné projevy, kdy na té vládě nezůstane niť suchá,“ zmínil Mrklas s tím, že vláda jej takřka jistě ustojí. Zajímavé však podle něj bude sledovat, jak se ve svých projevech budou předhánět šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová společně s 1. místopředsedou hnutí ANO Karlem Havlíčkem. V těchto politicích totiž vidí hlavní postavy, které sehrávají souboj o to, kdo Babiše v čele ANO časem nahradí.

Tagy: