Jste elitáři, obvinil Havlíček vládu. Co si to dovolujete? Já jsem z vesnice, zuřil Jurečka

Marian Jurečka a Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 28.8.2022

Na mítincích hnutí ANO vidíme stovky a tisíce příznivců a jen pár desítek křiklounů. A ti prý narušují průběh setkávání bývalého premiéra Andreje Babiše s občany. „Pískají, bouchají, pouští sekačky na trávu, napadají fanoušky,“ stěžoval si Karel Havlíček (ANO) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. A vládu Petra Fialy (ODS) označil za elitářskou. Její místopředseda Marian Jurečka (KDU-ČSL) si však takové nařčení nenechal líbit.

„Neříkejte mně, člověku z vesnice, který chodí rukama pracovat, že je nějaký elitář. Co si to dovolujete? Váš bývalý předseda lidem říká, že jsou fašisté a nacisté. Útoky na Pekarovou. Jak si to můžete dovolit? To je přes čáru, to do politiky nepatří,“ odmítl Marian Jurečka Havlíčkovo nařčení, že vláda je elitářská.

Karel Havlíček ale Jurečkovi připomněl incident, který se odehrál na mítinku hnutí ANO v Kopřivnici. Zde se do cesty Andreji Babišovi postavila žena s dítětem na ramenou a z bezprostřední blízkosti na něj křičela „estébáku, lháři“. Podle Havlíčka by se za to měl Jurečka omluvit. Později vyšlo totiž najevo, že žena je na kandidátce KDU-ČSL do kopřivnického zastupitelstva v nadcházejících komunálních volbách.

Za konflikty může Babiš

„My tam přijedeme férově, stovky a tisíce příznivců a pak tam přišlo 20, 30 křiklounů. Pískají, bouchají, pouští sekačky na trávu, napadají fanoušky – fyzicky, psychicky. Uznávám, že se na to někdy nereaguje správně, Andrej Babiš se za ta slova omluvil,“ řekl Havlíček v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Ta situace a atmosféra vznikla kvůli tomu, jak se chová váš předseda dlouhé roky. Já sám ochranku nemám, já jsem vicepremiér vlády, chodím mezi lidi bez ochranky, normálně se s nimi bavím. Proč váš bývalý premiér roztáčí brutálně podpásově nenávist vůči Ukrajincům? On nemá pravdu, záměrně to neříká objektivně,“ vmetl Jurečka Havlíčkovi.

V Ústí došlo i na pěsti

Mítinky hnutí ANO, které Andrej Babiš objíždí se svým legendárním „obytňákem“, v poslední době doprovází střety mezi jeho příznivci a odpůrci. Prakticky v každém městě, kde se Babiš objeví, dochází ke konfliktům. Vedle zmíněného incidentu v Kopřivnici došlo již dříve dokonce na rány pěstmi.

Stalo se to před více než dvěma týdny na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Bitka se strhla ve chvíli, kdy se část přítomných snažila bývalého premiéra vypískat. Podle reportéra CNN Prima NEWS přímo v Ústí přišlo na mítink zhruba 300 Babišových příznivců. Odpůrců pak bylo kolem 40.

Jeden z Babišových odpůrců pak pustil z reproduktoru nahlas rapovou píseň namířenou proti expremiérovi. V davu jeho odpůrců bylo vidět transparenty s nápisy jako například: „AB. Jsi hrobníkem demokracie. Odejdi z veřejného života!“ Slyšet bylo také skandování protibabišovských hesel, mimo jiné „Burešovi tepláky!“.

Ostrý duel Mariana Jurečky s Karlem Havlíčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: