Ruský plyn už nepotřebujeme. Získali jsme kapacitu v německém terminálu na LNG, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Brífink vlády k energetické situaci

Česká republika získala kapacitu v budovaném pevninském terminálu na LNG v Německu. Od roku 2027 v něm bude mít k dispozici čtvrtinu současné roční spotřeby. Na čtvrteční tiskové konferenci k energetické bezpečnosti to řekl premiér Petr Fiala (ODS). S ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN) dali jasně najevo, že ruský plyn už nebude potřeba.

„V rekordním čase, tedy v řádu měsíců, se nám podařilo zbavit téměř stoprocentní závislosti na ruském plynu. Ten už nyní vlastně nepotřebujeme,“ řekl Fiala během brífinku. Společně se Síkelou označil kroky vlády směřující k energetické nezávislosti na Moskvě za mimořádný úspěch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec nejvtipnějšího pátrání v historii. Založil Čermák exilovou vládu v Moskvě?

„Zbavit se závislosti na ruském plynu se povedlo jen nám. V mnoha zemích, kam přijedeme, nás za to uznávají, ať už jde o Spojené státy, Kanadu či Norsko. Začíná se o nás přednášet na západních univerzitách,“ sdělil Síkela, přičemž připomněl, že energetická situace v Evropě poskytovala Rusku po vypuknutí agrese na Ukrajině v únoru 2022 velkou strategickou výhodu.

„Cílem diktátora Putina bylo, aby nám plyn úplně došel a aby nás donutil zbavit se našich hodnot. Díky našim krokům už nebudeme financovat ruskou armádu, která dennodenně útočí na Ukrajinu. Že nás Putin už nemůže vydírat, ukazuje i cena plynu, která stále klesá a měla by klesat i nadále,“ dodal ministr průmyslu.

Česko bude mít v terminálu Stade nedaleko Hamburku od roku 2027 k dispozici dvě miliardy metrů krychlových plynu ročně, což je více než čtvrtina současné tuzemské spotřeby. Firma podepsala s provozovatelem smlouvu na 15 let s možností prodloužení. V současnosti má Česko do roku 2027 pronajatou část terminálu na LNG v Nizozemsku.

„Řadu konkrétních kroků jsme už udělali, teď přidáváme další důležitý dílek do mozaiky. Společně s nákupem plynových zásobníků a plynového vedení tím zásadně zvyšujeme možnost dopravy a skladování zemního plynu od spolehlivých dodavatelů,“ dodal Fiala.

Tagy: